Consumul de vin in timpul dietelor de slabit

Printeaza

Vin_03Barbatii care, fara a fi alcoolici, sunt bautori de vin – sa zicem constanti — au observat ca pierd câteva kilograme (daca se întâmpla sa aiba un surplus ponderal) imediat ce încep sa bea numai apa. Si totusi, multi reprezentanti ai lumii masculine pretind ca au obtinut rezultate impresionante în faza I a metodei Montignac, continuând sa bea generosul pahar de vin la care nu accepta sa renunte la sfârsitul mesei. Ingrasa vinul? A venit momentul adevarului!

VINUL ÎNSEAMNA, TOTUSI, ENERGIE!

Toata lumea stie ca nutrientii energetici aduc o anumita cantitate de energie. Ea se exprima de regula în calorii sau mai corect în kilocalorii: 1 g de proteine aduce 4 kcal, 1 g de glucide 4 kcal, iar 1 g de grasime 9 kcal. Un gram de alcool aduce 7 kcal. Valoarea calorica a vinurilor variaza în functie de gradul de alcool, dar si în functie de concentratia de zahar: 540 kcal la un litru de vin rosu de 9°; 690 kcal la un litru de vin rosu de 12°; 700 kcal la un litru de vin alb de 11°; 1 520 kcal la un litru de vin alb dulce.

Are vreo importanta cunoasterea valorii calorice a unui vin? Aceasta valoare este o cifra teoretica pentru un vin îmbuteliat; odata absorbit de om, rezultatul este foarte variabil. In fapt, absorbtia caloriilor variaza în functie de momentul zilei: ea este mai puternica seara decât dimineata.

Utilizarea calorica este la fel de variabila, dupa cum vinul este baut pe stomacul gol sau în cursul mesei (cum dovedeste de altminteri valoarea foarte diferita a alcoolemiei în cele doua circumstante). Si apoi, conteaza continutul alimentar al mesei, pentru ca absorbtia alcoolului (ca si a zaharurilor) este mai puternica sau mai slaba dupa cantitatea de fibre (mai ales solubile) pe care le contin alimentele ingerate.

In plus, se stie acum ca regimul hipocaloric constituie cea mai buna garantie de esec pentru candidatul la slabit. Studiile au demonstrat de multa vreme ca factorul energetic nu este determinant în cresterea în greutate. Pentru a slabi, alegerea trebuie orientata spre calitatea alimentelor, nu spre cantitatea lor.

Obsesia caloriilor în dieta este o idee învechita. Asa încât este mai interesant sa ne aplecam asupra cercetarilor care au încercat sa determine în ce masura consumul de vin favorizeaza sau nu cresterea în greutate si, în lumina lor, sa vedem daca putem continua sa bem vin în cazul în care vrem sa slabim.

VINUL SI REGIMUL

Mai întâi, statisticile arata ca procentul de obezi nu este mai ridicat la consumatorii de vin decât la neconsumatori de vin. Apoi, trebuie sa stim ca efectul vinului nu este legat de numarul de pahare baute, ci de importanta a ceea ce reprezinta acest aport energetic suplimentar în raport cu continutul mesei.

Daca vinul (de la trei pahare în sus) se adauga unei mese normale, el poate într-adevar sa favorizeze cresterea în greutate a consumatorului. Daca, în schimb, vinul se substituie unei parti din alimentele care, în mod normal, ar fi fost consumate, nu numai ca nu îngrasa, dar poate chiar contribui la slabire.

Cu alte cuvinte, compensând prin vin o parte din energia prânzului, omul ar tinde mai degraba sa slabeasca. Este adevarat, dar e important de precizat ca aceasta diminuare în greutate, daca are loc, ar fi în detrimentul masei slabe, ceea ce poate fi periculos; totul depinde daca vinul se substituie glucidelor sau lipidelor.

Oricum ar fi, cert este ca un pahar de vin la sfârsitul unei mese (normale) favorizeaza pierderea de grasime printr-o dubla actiune: pe de o parte, o relativa diminuare a secretiei de insulina (-1,4 unitati/litru de sânge) si pe de alta parte, o crestere a cheltuielilor de energie cu 7%.

Sa notam ca, la persoanele în vârsta, intestinul absoarbe mai putin bine nutrientii si cea mai mica producere de enzime îngreuneaza stocarea alcoolului sau transformarea lui în grasime susceptibila de a se depozita. Aceasta constatare ne permite deci sa conchidem ca un exces de bautura este mai bine tolerat de organismul persoanelor în vârsta decât de cel al tinerilor.

In concluzie, se poate spune ca, pâna la 30 g de alcool pe zi (adica echivalentul a 3 pahare de vin de 10 cl) baut în timpul celor doua mese principale, nu exista nici un risc de crestere ponderala la un subiect sanatos de corpolenta normala (în faza a Il-a a metodei Montignac de pilda).

Pentru o persoana aflata la cura de slabire (faza I), aceasta doza de alcool poate fi consumata fara riscul de a întrerupe procesul de slabire, cu conditia sa suprime ratia echivalenta de lipide (grasimi).

Pentru o femeie sau un barbat foarte sedentar, în perioada de slabire, consumul zilnic de vin posibil fara riscul unei cresteri în greutate va fi limitat la doua pahare pe zi, fiec arebaut la sfârsitul mesei.

Vin_02

 

 

2 comentarii

  1. Bine de stiut.

  2. Nu se bea alcool in timpul dietelor

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.