Copiii romani beau sucuri de fructe… fără fructe!

Printeaza

“De struguri”, “de portocale” etc. sunt băuturile care n-au văzut în viaţa lor fructul. Eticheta ne arată portocala, iar la ingrediente lipseşte complet

Sucuri

Cea mai tare aberaţie în materie de alimentaţie: pe eticheta unui cunoscut suc vândut în România scrie cuvântul “STRUGURI”, iar pe partea cealaltă a sticlei, la ingrediente, lipseşte cu desăvârşire elementul esenţial – strugurii.

Legea spune că trebuie să pui minim 4% concentrat din fructul respectiv la 2 litri de suc pentru a-l putea numi “de portocale”, “de kiwi” etc. Dacă nu pui nici măcar acele câteva linguriţe, scapi dacă scrii pe etichetă: “cu gust de portocale, lămâie etc”. Sunt sucurile care n-au văzut în viaţa lor fructul, iar studiile arată că 50% din populaţie (adică în primul rând copiii) consumă numai aceste produse.

Extract de mere pentru suc de struguri

Dintr-un kilogram de portocale stoarse poţi produce 150 l de suc. E o afacere cu valoare adăugată foarte mare, pentru că pe lângă mustul de fructe, adaugi doar compuşi chimici, ieftini: aromă, îndulcitori, conservant.

La sucul “cu gust de struguri”, singurele ingrediente naturale sunt “extractele de mere şi hibiscus”, deci gustul de strugure e obţinut pe cale chimică.

Un chimist în domeniul băuturilor carbogazoase susţine că jumătate din populaţia României consumă sucuri ieftine. “Sunt oameni care nu au posibilităţi financiare şi cumpără aceste băuturi ieftine pentru copii. Alţi 25% beau sucuri naturale, iar restul nu consumă deloc, se limitează la apă plată şi sucuri preparate în casă”, explică Doina Cărpinişan, inginer chimist.

A lucrat 20 zeci de ani în industria băuturilor răcoritoare şi ştie bine afacerea: “La preţul unei băuturi de 2 litri care se vinde cu 4-5 lei, strict producerea costă maximum 60 de bani. Restul e marketing şi profit”.

Exemple: un butoi de suc dintr-o portocală stoarsă

Caribe vinde răcoritoare cu “aromă de portocale sau fructe de pădure”. În compoziţie avem: apă, CO2, acid citric, îndulcitor, conservant, colorant. Fructele lipsesc complet şi definitiv. Mai mult, aroma de portocale este obţinută din zeamă de morcov, sare de lămâie şi zaharină.

Pe “Fructonic” scrie “senzaţie de neuitat” şi fructele arătate sunt vişinele. Ingrediente: morcovi, apă, îndulcitor, aromă şi 0,1% concentrat de vişine. Asta înseamnă 2 mililitri, adică o jumătate de linguriţă la 2 litri de apă. Pe sticlele Frutti Fresh, firmă a fraţilor Micula, supranumiţi “Chemical Brothers”, scrie suc de pere cu 0,4% concentrat natural. Adică nici o linguriţă. Dacă facem calculul, dintr-un singur grapefruit stors Frutti Fresh produce 40 de PET-uri cu suc.

0,2% cu atât concentrat natural vă servesc producătorii la 2 litri de suc. Adică o linguriţă aruncată într-un butoi cu apă

Eticheta îţi fură ochii, ingredientele te sperie

O adevărată bombă alimentară este sucul “Best Gama”, care costă 2,5 lei sticla de 3 litri. Pare o superafacere pentru cumpărători, care văd pe etichetă nişte fructe mari şi denumirea: “suc cu aromă de kiwi”. Este făcut din apă dedurizată, dioxid de carbon, acid citric, 4 îndulcitori – ciclamat de sodium, zaharină, maltodextrină, aspartam -, stabilizatori – gumă arabică, gumă de ester -, coloranţi – tartrazină şi albastru patent V -, plus conservant – benzoat de sodium. La toate acestea se adaugă suc de kiwi 0,2%.

Cu litere mărunte, părinţii pot citi un avertisment: “Tartrazina poate afecta negativ activitatea copiilor şi atenţia acestora”. În imaginea de mai jos vedeţi un alt suc “de vişine” făcut de fapt din morcovi.

 

Articol preluat de aici.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.