Coq au vin clasic
PrinteazaCoq au vin din: pui, ceapa, faina, costita, unt, ciuperci, telina, morcovi, usturoi, dafin, cimbru, sare, piper, vin.
- 1 pui mare
- 4-5 cepe potrivite sau 1 kg arpagic
- 2 linguri făină
- 100 g costiţă (bacon sau slăninuţă)
- 1 conservă mică de ciuperci întregi
- 1 lingură unt
- 500 ml vin roşu
- 2 linguri pastă de roşii
- 1 ţelină mică
- 2 morcovi
- 3 căţei de usturoi
- 1 foaie de dafin
- 2 căni supă de carne sau apă
- cimbru
- sare
- piper negru măcinat
Mod de preparare:
Taie puiul bucăţi, freacă-l cu sare şi piper proaspăt măcinat. Dă-1 prin făină bine, să fie acoperit peste tot (poţi folosi o pungă). Pune costiţa tăiată fâşii mai grosuţe şi două linguri de apă într-un tuci.
Lasă până scade apa şi încă 10 minute, până costiţa se face precum jumările. Amestecă din când în când.
Scoate costiţa, iar în grăsimea rămasă căleşte ceapa tăiată sferturi. Scoate şi ceapa şi rumeneşte puiul. Scoate-l şi pune-l deoparte. Tot în grăsimea aceea sotează ciupercile, vreo cinci minute. Dacă e nevoie, adaugă puţin unt.
Pune puiul la loc împreună cu morcovii tăiaţi bastonaşe, ţelina tăiată în 4, pasta de roşii, supa de carne, usturoiul, dafinul, vinul. Dă la cuptor 20-30 de minute, la foc potrivit. Mai lasă 5 minute la foc iute.
Serveşte cu garnitură de costiţă, ceapă şi ciuperci.
Pofta buna!