Cornuleţe cu suncă, urdă, branză de burduf sau crenvurşti
PrinteazaCornuleţe cu suncă, urdă, branză de burduf sau crenvurşti
- 100 g unt
- 100 g smintină
- 150 g faină de griu
- 1—2 ouă
- sare
Pentru umplut :
- 150 g şuncă
- 150 g urdă
- 150 g brînză de burdut sau 5 crenvurşli (1/2 pereche)
Mod de preparare:
Cu şuncă. Ţinem smîntîna în prealabil 5—10 ore într-o legăturică de tifon, acoperită cu mălai. Apoi o punem într-un castron, adăugăm făină, sare şi frămîntăm. Din această cocă facem o foaie subţire. întindem apoi untul peste toată foaia şi procedăm ca la aluatul franţuzesc.
Lăsăm aluatul peste noapte la rece. A doua zi facem cornuleţele în felul următor. Alegem feliuţe de şuncă fără grăsime şi le tăiem în bucăţele pătrate. Intindem foaia de aluat subţire ca de o muchie de cuţit. Tăiem din foaie triunghiuri şi punem şunca în lungul bazei triunghiului.
Rulăm triunghiul de aluat de la bază spre vîrf, colţul rămînînd deasupra. Apoi întoarcem cornuleţele în formă de semilună. Ungem cu ou, presărăm cu parmezan (caşcaval) ras, le punem într-o tavă presărată cu făină şi dăm la cuptor. Servim fierbinţi.
Cu urdă. Amesţecăm urdă grasă cu mărar tînăr, tocat mărunt, şi sare după gust. Adăugăm un gălbenuş şi umplam cornuleţele. Le ungem deasupra cu ou şi le presărăm cu parmezan.
Cu brînză de burduf. Amestecăm brînză de burduf cu un gălbenuş, frecăm bine şi umplem cornuleţele. Procedăm apoi la fel ca mai sus.
Cu crenvurşti. Din foaia de aluat tăiem şuviţe late de 2—3 cm şi lungi de 20 cm. Apoi învelim un crenvurşt cu şuviţa de aluat, de la un capăt la celălalt. Nu trebuie să se vadă capetele crenvurştului. Ungem sulurile obţinute cu ou şi le dăm la cuptor, într-o tavă presărată cu făină.
Pofta buna!