Coronita cu umplutura de mac
PrinteazaCoronita cu umplutura de mac din: faina, zahar, galbenusuri, lamaie, portocala, esenta de rom, esenta de vanilie, sare, lapte, unt, drojdie, ulei, umplutura de mac, lapte si galbenus.
pentru aluat:
- 500 g faina
- 100 g zahar
- 4 galbenusuri
- lamaie si portocala rasa
- esenta de rom
- esenta de vanilie
- 1/2 lingurita sare
- 225 ml lapte
- 20 g unt
- 25 g drojdie proaspata
- 50 ml ulei
pentru crema:
- 1 plic umplutura de mac
- 8 linguri lapte
- 1 galbenus pentru uns deasupra
Mod de preparare:
Faci o maia din 100 g făină, drojdia înmuiată cu 1 lingură zahăr şi lapte cald. Amesteci până aluatul are o consistenţă moale-moale. Laşi să crească bine, apoi adaugi restul de făină, gălbenuşurile bătute bine cu sare, zahărul, esenţele, iar la final laptele cald. Frămânţi până devine un aluat cu o consistenţă elastică. Adaugi untul topit, uleiul şi mai framanti pana ce apar basicute pe aluat. Il lasi la crescut la loc cald si ferit de curent.
Pregatesti crema:
Plicul cu umplutura de mac il inmoiu in 8 linguri lapte rece. Dupa ce aluatul a crescut, il intinzi pe masa cu mana, pui crema de mac pe care o uniformizezi si rulezi. Laşi să crească 30 de minute într-o formă rotundă, unsă cu puţin ulei sau tapetată cu hârtie de copt. După ce a crescut, ungi coroniţa cu gălbenuş de ou şi o coci 45 de minute la foc potrivit. Ornezi coroniţa cu ciupercuţe făcute din acelaşi aluat.
Coronita cu umplutura de mac
Pofta buna!