Coronita delicioasa cu mac
PrinteazaCoronita delicioasa cu mac din: drojdie, zahar pudra, lapte, faina, galbenusuri, zahar vanilat, sare, unt, mac macinat, lapte, ou.
pentru aluat:
- 30 g drojdie
- 100 g zahar pudra
- 250 ml lapte
- 500 g faina
- 3 galbenusuri
- 2 pachetele zahar vanilat
- 1 praf sare
- 100 g unt
pentru umplutura:
- 300 g mac macinat
- 250 ml lapte
- 3-4 linguri zahar
- 1 ou pentru uns
Mod de preparare:
Fierbi macul măcinat cu laptele şi zahărul 10 minute, până scade aproape tot laptele. Amesteci drojdia cu o lingură de zahăr şi laptele călduţ. Adaugi jumătate din făina cernută şi amesteci. Acoperi cu un prosop şi laşi să crească, la cald, 20 de minute.
Baţi gălbenuşurile cu zahărul pudră, cu zahărul vanilat şi un praf de sare până se albesc Adaugi untul şi mixezi foarte bine. Pui compoziţia peste maiaua crescută, adaugi laptele cald, restul de făină cernută şi frămânţi un aluat care nu se lipeşte de mâini. Il laşi să crească, la cald, până şi dublează volumul.
Intinzi o foaie de 40×20 cm şi groasă de 1 cm. Pui umplutura de mac şi rulezi. Aşezi ruloul pe o tavă în care ai pus hârtie de copt şi uneşti bine capetele pentru a ieşi o coroniţă. Pui în mijlocul coroniţei un recipient rotund rezistent la căldură. Laşi coroniţa să crească alte 20 de minute.
Cu un cuţit bine ascuţit, tai coroniţa în partea de sus, din 2 în 2 cm, având grilă să nu tai până la capăt (spre interior). Ungi coroniţa cu ou bătut şi o introduci în cuptorul încins la 180° C timp de 15 minute, apoi reduci temperatura la 160° C şi mai laşi 25-30 de minute. îl laşi să se răcească, după care îl poţi servi.
Coronita delicioasa cu mac
Pofta buna!