Cotunasi cu mere, scortisoara si coniac
PrinteazaCotunasi cu mere, scortisoara si coniac din: făină, brânză de vaci, ulei, ou, zahăr vanilat, praf de copt, sare, mere coapte şi pasate, biscuiţi, zahăr pudră, calvados, scorţişoară, coniac, miere, unt.
- 200 g făină
- 100 g brânză de vaci
- 4 linguri ulei
- 1 ou
- 1 plic zahăr vanilat
- 1 1/2 linguriţă praf de copt
- 1 praf sare
Pentru umplutură:
- 3 linguri mere coapte şi pasate
- 2 linguri biscuiţi trecuţi prin maşina de tocat
- 1 lingură zahăr pudră
- 1 linguriţă calvados
- 1 praf scorţişoară
Pentru sosul de coniac:
- 100 ml coniac
- 80 g zahăr pudră
- 3 linguri miere
- 30 g unt
Mod de preparare:
Se amestecă merele cu zahăr, scorţişoară şi calvados; se înglobează biscuiţii măcinaţi. Se amestecă brânza de vaci cu ulei, zahăr, jumătate din cantitatea de ou bătut şi sare.
Se înglobează făina amestecată cu praf cte copt şi se frământă aluatul.
Pe planşeta tapetată cu făină se întinde o foaie subţire de aluat şi se decupează din ea 12 pătrate.
Pe jumătate din fiecare pătrat se aşază câte puţină umplutură. Se ung marginile cu ou bătut şi se pliază, formând triunghiuri.
Se lipesc bine marginile, se aşază pe o tavă tapetată cu hârtie de copt şi se ung cu oul rămas, bătut. Se coc cca 18 mjn. în cuptorul încins la 200 °C, până devin rumen-aurii.
Intre timp se pregăteşte sosul: se topeşte untul şi se înglobeazăzahărul şi siropul.
Se lasă să se topească zahărul şi se toarnă coniacul; se încălzesc la foc mediu, dar nu se lasă să dea în clocot.
Sosul cald se toarnă peste colţunaşii scoşi din cuptor şi se servesc imediat.
Cotunasi cu mere, scortisoara si coniac
Pofta buna!