Covrigi
PrinteazaO reteta de covrigi din: faina, sare, zahar, apa, drojdie, margarina, bicarbonat de sodiu, sare mare si susan.
- 500 g faina
- 2 lingurite sare
- 1 lingurita zahar
- 250 ml apa calduta
- 40 g drojdie proaspata (sau un plic de granule)
- 40 g margarina/unt topit
- 50 g bicarbonat de sodiu
- 1200 ml apa
- sare mare
- susan
Mod de preparare:
Intr-un vas pui drojdia, peste care adaugi apa călduţă (250 ml) şi linguriţa de zahăr şi laşi să se odihnească amestecul 15 minute, într-un bol mai mare pui făina şi o amesteci cu sarea, adaugi drojdia şi apa peste făină, amestecând încet cu o lingură de lemn.
Adaugi apoi şi margarina/untul topit şi începi să frămânţi cu mâna câteva minute până aluatul devine elastic. Când aluatul e bine frământat, îl acoperi cu folie alimentară şi îl laşi să dospească pentru 40 de minute într-un loc ferit de aer rece. După ce aluatul a dospit 40 de minute, îl împărţi în 12 bucăţi (cât de cât egale), lei pe rând câte o bucată de aluat şi începi să o modelezi astfel încât să formezi baghete lungi de aproximativ 30 cm.
Formezi un U din aluat, apoi iei capetele aluatului şi cu ele formezi un X, trecând o parte peste cealaltă, până rezultă o formă de covrig. Pui covrigii formaţi în tava acoperită cu hârtie de copt (neapărat să pui hârtie pentru că se lipesc foarte tare) şi îi dai la frigider pentru 40 de minute sau 1 oră, neacoperiţi, pentru a forma o crustă tare. Pui într-o oală 1200 ml apă şi, când aceasta fierbe, adaugi bicarbonatul şi amesteci bine.
Când apa fierbe, iei pe rând câte un covrig şi îl scufunzi în lichid pentru 10 secunde. Apoi, cu o paletă, scoţi covrigii, presari susan şi sare mare peste ei şi îi transferi cu grijă peste tava acoperită cu hârtie de copt. Intre timp, încălzeşti cuptorul la 200 grade Celsius.
Când cuptorul este încins, dai tava la cuptor (pe grătarul din mijloc) şi coci aproximativ 15-20 de minute, până covrigii devin aurii. Când aceştia s-au copt, îi scoţi din tavă şi îi pui pe un grătar să se răcească.
Covrigi
Pofta buna!