Cozonac ardelenesc cu nuca

Printeaza

Cozonac ardelenesc cu nuca din: faina, oua, galbenusuri, lapte, smantana, drojdie, unt, ulei, zahar, vanilie, coaja de lamaie, sare, nuca, albusuri, rahat.

 

Ingrediente:Cozonac ardelenesc cu nuca

  • 1 kg faina
  • 4 oua
  • 2 galbenusuri
  • 300 ml lapte
  • 200 g smantana
  • 50 g drojdie
  • 150 g unt sau 200 ml ulei
  • 200 g zahar
  • vanilie
  • coaja rasa de la 1 lamaie
  • 1 lingurita de sare

Ingrediente pentru umplutura:

  • 300 g miez de nuca
  • 2 albusuri
  • 100 g zahar
  • 100 g rahat

Mod de preparare:

Toate ingredientele se aduc in bucatarie din seara zilei precedente, cozonacul se prepara numai cu ingrediente acomodate la temperatura camerei. Drojdia se lichefiaza cu o lingura de zahar si se dizolva in putin lapte caldut.

Se presara putina faina si se bate cu telul, dupa care se lasa sa dospeasca o jumatate de ora, la loc cald.

Se dizolva zaharul in lapte, se adauga apoi sarea, trei oua si cele doua galbenusuri si se bate cu telul compozitia ca sa se omogenizeze.

Se toarna peste faina, se framanta intr-un lighean foarte adanc, se adauga drojdia si aromele si se incepe framantatul.

Cand aluatul este destul de moale si flexibil, se adauga untul topit (sau uleiul), incorporandu-l putin cate putin.

Se considera ca aluatul s-a framantat indeajuns atunci cand incepe sa faca basicute si se desprinde usor de pe maini si de pe peretii vasului.

Se acopera cu un servet curat, apoi cu o patura usoara, ca sa ii tina de cald si sa il fereasca de curenti si se lasa sa dospeasca cel putin 3 ore.

Din acest aluat fie se taie bucati care se fac sul, se impletesc si se pun in tava, fie se umplu cu nuca.

Pentru umplutura, albusurile se bat spuma cu zaharul, apoi se incorporeaza nucile macinate si rahatul taiat in bucati mici.

Aluatul se imparte in doua. Se ia prima bucata si se intinde pe planseta de lemn presarata cu faina.

Se pune peste ea, din belsug, umplutura de nuca, se ruleaza si se asaza in forme unse cu unt, lasandu-se la crescut timp de 20 de minute.

Se ung cozonacii cu un ou batut, se presara zahar si se baga tavile in cuptor, mai întâi la foc mare (10 minute), apoi la foc potrivit, inca o jumatate de ora.

 

Cozonac ardelenesc cu nuca

Cozonac ardelenesc cu nuca

Pofta buna!

1 comentariu

  1. Imi face cu cohiul cozonacul asta

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.