Cozonac ardelenesc
PrinteazaCozonac ardelenesc
- 1 kg făina
- 500 ml lapte
- 300 g zahăr
- 60 g drojdie
- 250 g unt
- 4 ouă
- un ou pentru uns
- esenţă de rom
- un praf de sare
- zahăr vanilat sau baton de vanilie
- coajă rasă de lămâie
- 200 g stafide
Pentru cremă
- 300 g nucă coaptă şi măcinată
- 150 g zahăr
- 1-2 linguri cacao
- coajă de lămâie
- esenţă de rom
Preparare:
Se cerne făina, apoi se fierbe laptele în care s-a pus batonul de vanilie, iar când clocoteşte se toarnă trei sferuri din el peste făină, opărind-o.
Se amestecă apoi cu o lingură de lemn până când se răceşte făina. Separat, se freacă gălbenuşurile cu sarea şi cu 200 g de zahăr până devin ca o spumă, apoi se răstoarnă peste făina opărită.
Drojdia se amestecă cu puţin lapte călduţ şi cu puţină făină şi se toarnă în aluat. Restul de zahăr, de lapte şi de făină se adaugă treptat în aluat în cantităţi mici, împreună cu esenţa de rom şi coaja de lămâie.
Se frământă timp de 30 de minute, până se încorporează tot în aluat, apoi se lasă să crească lângă o sursă de căldura şi se acoperă cu un prosop de bucătărie.
Se pregătesc tăvile, se ung cu unt şi se dă drumul la cuptor la 120°C. Nucile coapte în prealabil se amestecă cu lapte, o lingură de cacao şi zahăr, până se obţine o cremă.
După ce a crescut aluatul, se împarte în două şi se întind două foi.
Peste prima se presară stafidele înmuiate în rom, iar pe cealaltă se întinde crema de nucă. Se rulează si se aşază în forme. Se ung pe deasupra cu ou şi se bagă la cuptor.
Se lasă 40 de minute, apoi se răstoarnă din tavă pe un platou şi se lasă la răcit. Se pudrează cu zahăr.
Pofta buna!
Incoming search terms:
- cozonac ardelenesc
- cozonac cu nuca ardelenesc
- cozonaci ardelenesti
Retete ardelenesti sunt foarte apreciate. O sa incerc si eu sa fac reteta asta de cozonac.