Cozonac argesean
PrinteazaCozonac argesean din: faina, unt, oua, lapte, zahar, drojdie, lamaie, cacao, zahar vanilat, rom si nuci.
- 600 g faina
- 250 g unt sau margarina
- 3 oua
- 200 ml lapte
- 450 g zahar
- 40 g drojdie
- 1 lamaie
- 50 g cacao
- 1 lingurita zahar vanilat
- 1 lingura rom
- 100 g nuci pisate
Mod de preparare:
In laptele călduţ topiţi untul sau margarina, apoi adăugaţi gălbenuşurile frecate cu 250g zahăr şi la urmă făina.
Adăugaţi la această compoziţie drojdia dizolvată în puţin lapte şi amestecată cu 1 lingură zahăr.
Adăugaţi sucul şi coaja de lămâie, amestecaţi bine ingredientele şi puneţi aluatul obţinut la frigider pentru 24 de ore.
Acest aluat nu trebuie frământat prea mult şi nu se ţine la cald pentru dospit. întindeţi din aluat trei foi egale.
Pregătiţi umplutura astfel: bateţi albuşurile spumă adăugând treptat zahărul rămas, vanilia, romul, cacaoa şi nucile.
Ungeţi fiecare foaie de aluat cu umplutură, suprapuneţi foile, ca la tort şi apoi rulaţi-le strâns.
Puneţi rulada obţinută într-o formă de cozonac, unsă cu unt şi tapetată cu făină şi coaceţi la foc mare primele 15 minute, apoi la foc potrivit 30-40 de minute.
Cozonac argesean
Pofta buna!
Ce bine arata cozonacul asta:)