Cozonac banatean
PrinteazaCozonac banatean din: faina, zahar, margarina, lapte, galbenusuri, ulei, sare, coaja de lamaie si drojdie.
- 1 kg faina alba
- 100 g zahar
- 100 g margarina
- 800 ml -1l lapte
- 8 galbenusuri
- 30 ml ulei
- sare
- coaja rasa de lamaie
- drojdie
Mod de preparare:
Pui într-o cană o lingură de zahăr, drojdia şi le adaugi peste lapte călduţ. într-un vas mare pui făina cernută de două ori, gălbenuşurile, laptele călduţ rămas, coaja de lămâie rasă, zahărul, maiaua şi margarina topită.
Frămânţi cu mâna unsă cu ulei până aluatul face băşicuţe şi se desprinde de pe peretele vasului. Pui aluatul la dospit, într-un loc cald până ce îşi dublează volumul. Aluatul dospit îl pui pe o planşetă, îl împărţi după preferinţă şi umpli cu mac, nucă, stafide, fructe confiate sau halva şi faci suluri.
Sulurile pot fi împletite câte două, sau câte trei cu umpluturi diferite. Le pui în tava unsă cu margarină şi tapetată cu făină şi laşi 30 de minute să mai crească, după care pui tava în cuptorul preîncălzit pentru 45-50 de minute.
După ce s-au copt, ungi cozonacii cu puţin sirop preparat din apă şi puţin zahăr şi acoperi tava cu un şervet de bucătărie.
Pofta buna!