Cozonac cu fistic si martipan din: martipan, fistic, drojdie, lapte, faina, unt, zahar. Ingrediente: 200 g marţipan de migdale 100 g fistic nesărat 7 g drojdie proaspătă 1 praf de sare 140 ml lapte cald 1 lingură coajă rasă de portocală 1 ou 350 g făină 130 g unt topit 200 g zahăr 50 g […]
Cozonac de la bunica
PrinteazaCozonac de la bunica din: oua, zahar, lapte, faina, drojdie, sare, lamaie, zahar vanilat, esenta de rom, cacao, rahat, nuci, ulei.
Ingrediente:
- 6 ouă
- 600 g zahăr
- 1/2 l lapte
- 2 kg făină
- 75 g drojdie
- 2 linguriţe sare
- coaja rasă de lămâie
- zahăr vanilat
- esenţă de rom
- cacao
- rahat
- nuci tocate
- 1.2 l ulei
Mod de preparare:
Cerni făina de două ori pentru a fi mai afânată. Incălzeşti jumătate din cantitatea de lapte şi îl torni peste făină pentru a o opări.
Până se răceşte, pui drojdia într-o farfurie, peste ea pui puţin zahăr şi laşi să se înmoaie, după care o adaugi la făină, amesteci bine şi laşi puţin la crescut.
Intre timp, separi gălbenuşurile de albuşuri. Albuşurile le baţi spumă cu zahărul, mirodeniile, sarea şi coaja rasă de lămâie, iar gălbenuşurile le amesteci cu puţin ulei. Adaugi gălbenuşurile peste albuşuri
. Compoziţia astfel obţinută, o torni peste făină şi maia, încorporezi toată făină şi adaugi lapte cât este necesar.
Frămânţi aluatul, adaugi uleiul puţin câte puţin şi continui frământarea încă 30 de minute.
Scoţi un sfert din compoziţie, o amesteci cu cacao până ajungi la culoarea dorită, adăugând şi puţin ulei. Laşi la crescut cât este necesar.
După ce a crescut, împărţi aluatul alb şi cel cu cacao în patru părţi fiecare, lei fiecare parte albă, o întinzi, iar peste, adaugi cealaltă parte cu cacao, pui rahat, nuci, stafide şi rulezi formând cozonacii pe care îi aşezi în forme. îi laşi la crescut, apoi îi ungi cu ou şi presari zahăr pe deasupra.
Bagi cozonacii la cuptorul preîncălzit pentru 45-50 de minute, până prind o culoare frumoasă.
Pofta buna!
poate iti place si:
Cozonac cu fistic si martipan
Pofta buna!