Cozonac de la bunica

Printeaza

Cozonac de la bunica din: oua, zahar, lapte, faina, drojdie, sare, lamaie, zahar vanilat, esenta de rom, cacao, rahat, nuci, ulei.

Ingrediente:

  • 6 ouă
  • 600 g zahăr
  • 1/2 l lapte
  • 2 kg făină
  • 75 g drojdie
  • 2 linguriţe sare
  • coaja rasă de lămâie
  • zahăr vanilat
  • esenţă de rom
  • cacao
  • rahat
  • nuci tocate
  • 1.2 l ulei

 

Mod de preparare:

Cerni făina de două ori pentru a fi mai afânată. Incălzeşti jumătate din cantitatea de lapte şi îl torni peste făină pentru a o opări.

Până se răceşte, pui drojdia într-o farfurie, peste ea pui puţin zahăr şi laşi să se înmoaie, după care o adaugi la făină, ames­teci bine şi laşi puţin la crescut.

Intre timp, separi gălbenuşurile de albuşuri. Albuşurile le baţi spumă cu zahărul, mirodeniile, sarea şi coaja rasă de lămâ­ie, iar gălbenuşurile le amesteci cu puţin ulei. Adaugi gălbenuşurile peste albuşuri

. Compoziţia astfel obţinută, o torni peste făină şi maia, încorporezi toa­tă făină şi adaugi lapte cât este necesar.

Frămânţi aluatul, adaugi uleiul puţin câte puţin şi continui frământarea încă 30 de minute.

Scoţi un sfert din compoziţie, o amesteci cu cacao până ajungi la cu­loarea dorită, adăugând şi puţin ulei. Laşi la crescut cât este necesar.

După ce a crescut, împărţi aluatul alb şi cel cu cacao în patru părţi fiecare, lei fiecare parte albă, o întinzi, iar peste, adaugi cealaltă parte cu cacao, pui rahat, nuci, stafide şi rulezi formând cozonacii pe care îi aşezi în forme. îi laşi la cres­cut, apoi îi ungi cu ou şi presari zahăr pe deasupra.

Bagi cozonacii la cuptorul preîncălzit pentru 45-50 de minute, până prind o culoare frumoasă.

 

 

Pofta buna!

 

 

 

 


poate iti place si:

Cozonac cu fistic si martipan

Cozonac cu fistic si martipan 

Cozonac cu fistic si martipan din: martipan, fistic, drojdie, lapte, faina, unt, zahar.   Ingrediente: 200 g marţipan de migdale 100 g fistic nesărat 7 g drojdie proaspătă 1 praf de sare 140 ml lapte cald 1 lingură coajă rasă de portocală 1 ou 350 g făină 130 g unt topit 200 g zahăr 50 g […]

 

 

Pofta buna!

 

 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.