Cozonac de casă
PrinteazaO reteta delicioasa de cozonac de casa din: oua, drojdie, faina, lapte, unt, sare, ulei de floarea soarelui, zahar vanilat, coaja de lamaie, zahar, nuca, coaja de portocala, esenta de rom, cacao, stafide, coniac, ou, zahar, ciocolata alba si portocale confiate.
pentru aluat:
- 6 ouă
- 60 g drojdie proaspătă
- un kg făină
- 250 ml lapte
- 150 g unt
- un praf sare
- 100 ml ulei de floarea-soarelui
- 2 plicuri zahăr vanilat
- coajă de lămâie
- 10 linguri zahăr
pentru umplutură:
- 450 g nucă
- 200 g zahăr
- coaja de la 2-3 lămâi
- coaja de la o portocală
- esenţă de rom
- 3-4 linguri cacao
- 200 g stafide
- 2 linguri coniac natural
- un ou
- zahăr
- 200 g ciocolată albă
- portocale confiate
Mod de preparare:
Se cerne făina într-un bol şi se lasă împreună cu restul ingredientelor să stea la temperatura camerei. Se topeşte untul la foc mic şi se adaugă şi uleiul. Se lasă să stea la cald, ca să nu se răcească brusc. Se încălzeşte laptele uşor şi se pregăteşte maiaua. Se amestecă drojdia cu o linguriţă de zahăr, una de făină şi laptele călduţ.
Se amestecă uşor şi se obţine o cremă de consistenţa smântânii. Se lasă la căldură să crească puţin. Separat, se pun ouăle în bolul cu făina cernută, se adaugă zahărul, zahărul vanilat, sarea, maiaua şi laptele şi se frământă. Pe parcursul frământării se adaugă grăsimea. Se încorporează şi se lasă la crescut.
In acest timp, se macină nuca, se usucă puţin în cuptor, se cerne cacaua şi se amestecă cu stafidele, zahărul, coaja de lămâie şi portocală, cu esenţa de rom şi cu coniacul.
După ce a crescut aluatul, se întinde cu mâinile unse şi se umple cu compoziţia de nucă. Se rulează la ambele capete si se aranjează în tăvile tapetate cu unt sau cu hârtie. Se ung cu ou bătut şi se presară zahăr tos. Se mai lasă să crească 30 de minute şi apoi se coc. Se pot orna cu glazură de ciocolată albă şi fructe confiate.
Cozonac de casă
Pofta buna!