Cozonac cu coaja de portocala
PrinteazaCozonac cu coaja de portocala din: oua, zahar, lapte, faina, drojdie, coaja de portocala, zahar pudra, pastai de vanilie, esenta de rom, sare, unt, zahar, nuca macinata.
Ingrediente:
- 2 oua
- 3 linguri zahar
- 120 ml lapte
- 400 g faina
- 25 g drojdie
- coaja rasa de portocala
- 1 lingurita de zahar pudra cu pastai de vanilie
- 1 lingurita esenta de rom
- 1 praf de sare
- 120 g unt
- 5 linguri zahar
- nuca macinata
- 9 linguri zahar pentru caramelizat
Mod de preparare:
Cele 9 linguri de zahar le pui intr-o cratita si le caramelizezi. Misti continuu vasul, tapetezi si peretii cu zahar ars si lasi cratita la racorit.
Mixezi untul cu 5 linguri de zahar, pana obtii o crema, incalzesti putin laptele cu cele 3 linguri de zahar, pui drojdia, o amesteci bine si lasi sa se umfle putin.
Intr-un bol pui faina cernuta, coaja rasa de portocala, zaharul pudra cu pastai de vanilie si esenta de rom.
Bati spuma ouale cu sarea si le adaugi peste faina. Torni usor amestecul de lapte cu drojdie si incepi sa framanti.
Framanti pana ce aluatul devine nelipicios si ingredientele sunt bine incorporate.
Infainezi putin masa de lucru, iar cu un sucitor intinzi aluatul, pana obtii un dreptunghi cu grosimea de aproximativ un centimetru.
Cu ajutorul unei palete de silicon intinzi uniform crema de unt peste foaie. Deasupra presari nuca din abundenta si presezi putin cu mainile, sa intre nuca si in unt.
Rulezi foaia, apoi tai 6 rulouri de aceeasi dimensiune. Le asezi in vasul cu caramel si le lasi 1 ora la crescut intr-un loc caldut.
Dupa acest timp dai cratita in cuptorul incins, la o temperatura de 170- 180 de grade si lasi pana cand rulourile sunt frumos rumenite deasupra, circa 35 de minute.
Scoti cozonacul cand este copt si il rastorni imediat pe un platou, pentru a nu se intari caramelul, il lasi sa se raceasca, apoi il poti savura.
Cozonac cu coaja de portocala
Pofta buna!