Cozonac cu coaja de portocale
PrinteazaCozonac cu coaja de portocale din: faina, zahar, oua, unt, drojdie, lapte dulce pasteurizat, zahar vanilinat, coaja de lamaie, esenta de migdale, sare, stafide, esenta de rom, coaja de portocale confiate.
pentru aluat:
- 1 kg faina
- 300 g zahar
- 5 oua
- 250 g unt cu grasime 80 %
- 50 g drojdie proaspata
- 1/2 l lapte dulce pasteurizat
- 2 plicuri zahar vanilinat
- coaja rasa de la 1 lamaie
- 1/2 fiola esenta de migdale
- 1/2 lingurita sare
- 3 linguri ulei pentru uns tavile
pentru umplutura:
- 200 g stafide brune
- 1 fiola esenta de rom
- aproximativ 200 g coaja de portocale confiata
Mod de preparare:
Pentru reuşita cozonacului, aduci de seara în bucătărie toate ingredien-tele necesare.
Cerni făina de două ori. Pui stafidele la înmuiat în esenţa de rom diluată cu apă călduţă. Lucrezi aluatul doar cu lingură de lemn, folosită numai pentru prăjituri.
Dizolvi drojdia cu 1 linguriţă de zahăr, 1 lingură făină şi puţin lapte călduţ. Laşi maiaua să-şi dubleze volumul, la cald.
Mixezi ouăle cu sarea, zahărul, zahărul vanilinat şi aromele. Adaugi maiaua crescută, făina alternând cu laptele călduţ şi untul topit, dar nu cald.
Frămânţi aluatul, îl presari cu puţină făină, îl acoperi cu un şervet curat de bucătărie şi îl laşi să dos-pească într-un loc cald şi ferit de umezeală, până când îşi dublează volumul.
Impărţi aluatul în 3 părţi egale, pe care le întinzi în dreptunghiuri cu lungimea tăvii, pe masa presărată cu făină.
Scurgi bine stafidele şi le presari uniform pe cele 3 bucăţi de aluat, apoi pre-sari şi coaja de portocale confiată. Rulezi şi aşezi fiecare rulou în forme de cozonac unse cu ulei.
Laşi să crească 1/2 oră, după care coci cozonacii în cuptorul preîncălzit, timp de 1 oră, reducând treptat focul.
Cozonac cu coaja de portocale
Pofta buna!
Arata foarte bine cozonacul asta