Cozonac cu branza de vaca din: aluat de coconaz, branza de vaca, unt, smantana, oua, vanilie, stafide, coaja de lamaie, faina, zahar, sare.
Poate te intereseaza si:
Ingrediente:
- 400 g aluat de cozonac
- 600 g brînză de vacă
- 125 g unt
- 150 q smîntînă
- 3-4 ouă
- vanilie
- stafide
- coajă de lămîie
- 1 lingură făină
- zahăr
- sare
Mod de preparare:
Punem brînza într-un tifon, o legăm şi o aşezăm sub presă, ca să se scurgă tot zerul. Punem smîntînă de asemenea în tifon şi o ţinem peste noapte în mălai, ca să-i absoarbă zerul.
Dăm brînza şi untul separat prin sită Amestecăm smîntînă cu untul şi adăugăm la această compoziţie coajă rasă de lămîie, bircăţele mici de vanilie şi făina.
Amestecăm cu brînză. Batem ouăle unul cîte unul şi le punem în compoziţie, de asemenea stafide spălate şi şterse cu o cîrpă. Presărăm zahăr pudră după gust.
Ungem o tavă rotundă cu unt topit şi sleit, o presărăm cu pesmet fin de pîine albă, cernut printr-o sită deasă. Putem aşterne la fund o foaie de hîrtie. întindem o foaie groasă de 1 cm, mare cît fundul tăvii.
Dintr-o bucăţică de aluat facem un sul gros cît un creion, îl punem în două şi îl răsucim ca pe un şnur, nu prea strîns, ci înfoiat, ca să se cunoască împletitura. Facem apoi un colac. Lăsăm să crească foaia din tavă şi colacul (pregătim mai mult colac de rezervă).
Cînd aluatul a crescut, iar cuptorul este fierbinte, întindem brînză peste foaie, lăsînd împrejur o margine liberă pe care aşezăm colacul.
Facem un colăcel tot din două şuviţe, dar pe jumătate mai subţire decît primul, şi îl punem cruciş peste brînză. La mijloc, unde se întîlnesc, nu punem colăcelele unul peste altul, ci le rupem şi le înnădim, ca să nu se facă un nod urît.
Amestecăm un gălbenuş cu puţin zahăr şi ungem brînză şi colacul. Apoi luăm stafide spălate şi zvîntate într-un şervet şi le presărăm numai peste brînză.
Dăm la cuptor şi lăsăm să se coacă bine, adică să fie bine rumenit, dar să nu se ardă (brînză se rumeneşte mai puţin decît colacul).
Cînd scoatem din cuptor, învelim tava cu un şervet udat în apă rece (fundul şi pereţii), şi o ţinem astfel 2 minute, pentru ca să iasă mai uşor cozonacul din formă. Apoi lăsăm să stea 10 minute, ca să se întărească. Pe urmă îl scoatem cu băgare de seamă, să nu se rupă, şi îl punem pe o farfurie de tort.
Cozonacul cu brînză de vacă nu se presară cu zahăr.
Pofta buna!
Poate iti place si:
Cozonac cu mărar din: faina, drojdie, ulei, lapte, zahar, sare, oua, marar verde, untura, zahar si branza telemea. Ingrediente: 500 g faina 1 cub drojdie putin ulei 1 dl lapte 3 linguri zahar putina sare 2 oua 2 legaturi de marar verde tocat marunt putina untura 2-3 linguri zahar 250 g branza telemea Mod […]
Cozonac rasucit din: faina, lapte, zahar pudra, albusuri, ou, unt, drojdie, sare, lapte, zahar pudra, nuci macinate, telemea si zahar vanilat. Ingrediente: 1 kg făină 500 ml lapte 220 g zahăr pudră 4 gălbenuşuri 1 ou 220 g unt 42 g drojdie sare Pentru umplutura de nucă: 100 ml lapte 100 g zahăr pudră 200 […]
Cozonac cu brânză de vaci si cremă de nuci din: smantana, unt, ou, praf de copt, faina, branza de vaci, galbenus, zahar pudra, nuci, smantana. Ingrediente: pentru aluat: 250 g smantana groasa 150 g unt 1 ou 1 praf de copt faina cat cuprinde, ca sa iasa un aluat de consistenta potrivita (circa 400 g) […]
Pofta buna!
Incoming search terms:
- cozonac cu branza de vaci
E bun cozonacul asta?