Cozonac cu cacao si migdale
PrinteazaCozonac cu cacao si migdale din: faina, lapte, drojdie, zahar, ulei, oua, sare, migdale, vanilie.
- 1 kg făină
- 400 ml lapte dulce
- 40 g drojdie de bere
- 6 linguri zahăr
- 6 linguri ulei
- 6 ouă
- 1 linguriţă de sare
- 50 g migdale măcinate
- 50 g cacao
- 1 fiolă esenţă de vanilie
- 4 linguri ulei pentru tava
Mod de preparare:
Se face o plămădeală din drojdie, 100 ml lapte călduţ şi câte 1 linguriţă zahăr şi faină. Se mixează 5 gălbenuşuri cu zahărul şi sarea, până se dizolvă. Se bat albuşurile spumă tare.
Se cerne făina într-un castron, iar în mijloc se face o adâncitură în care se pun plămădeala, crema de gălbenuşuri, esenţa, laptele călduţ şi spuma de albuşuri. Se amestecă şi se frământă aluatul 15 min., cu mâinile unse cu ulei.
Când aluatul nu se mai lipeşte de mâini, se împarte în 2 porţii egale: într-una dintre ele se încorporează pudra de cacao, iar în a doua jumătate din migdale. Se lasă aluaturile să crească 30 de min., după care se modelează din fiecare câte 2 suluri lungi cât tava.
Se împletesc câte 2 suluri diferite şi se aşază în tăvi aduse din timp în camera de lucru şi unse cu ulei. Se coc cozonacii în cuptorul preîncălzit, 10 minute la foc iute şi alte 35-40 de min. la foc mic.
Cât sunt fierbinţi, se ung cu gălbenuş şi se presară restul de migdale tocate.
Pofta buna!