Cozonac cu mac si rom
PrinteazaCozonac cu mac si rom din: drojdie, zahar, lapte, unt, faina, sare, nuca, cacao, rom, mac.
- 110 ml apă călduţă
- un plic drojdie uscată
- 60 g zahăr
- 120 ml lapte
- 55 g unt
- 2 gălbenuşuri
- 500 g făină
- sare
Pentru umplutură:
- 250 g nucă măcinată
- 2 linguri zahăr
- o lingură cacao
- 3 linguri lapte
- esenţă de rom
Pentru copt:
- 2 gălbenuşuri
- 2 linguriţe mac
Mod de preparare:
Pentru maia, se dizolvă drojdia în apa călduţă împreună cu zahărul. Se topeşte untul si se amestecă apoi cu laptele, după care se lasă la răcit.
Intr-un vas se pun făina cu sarea amestecate în prealabil, maiaua, gălbenuşurile şi se frământă un aluat care se lasă la crescut o oră.
Pentru umplutură, se amestecă ingredientele.
Aluatul crescut se frământă pe masa presărată cu puţină făină şi se împarte în două. Se întind două foi pe care se întinde umplutura de nucă, se împletesc şi se pun în forma rotundă de copt.
Se lasă la crescut încă 20 de minute. Se ung apoi cu gălbenuş şi se presară cu mac.
Se coc 45 de minute.
Pofta buna!