Cozonac cu mere
PrinteazaCozonac cu mere din: faina, oua, lapte, zahar, dorjdie, unt, ulei, sare, mere, unt, scortisoara, lamaie
- 600 g făină
- 2 ouă
- 250 ml lapte
- 2 linguri cu zahăr
- 10 g drojdie uscată
- 2 linguri cu unt topit
- 4 linguri cu ulei
- 1/2 linguriţă cu sare
Pentru umplutura:
- 1 kg mere
- 100 g zahăr
- 50 g unt
- 1 lingură cu scorţişoară
- 1/2 lămâie
Mod de preparare:
Pentru aluat, frământă toate ingredientele enumerate. Lasă aluatul să crească la loc călduţ, ferit de curenţii de aer, 90 de minute.
Intre timp, curăţă de coajă şi cotoare merele. Dă-le pe râzătoare şi pune-le la călit în untul topit. Adaugă zahărul, scorţişoara şi sucul de lămâie. Amestecă să nu se lipească.
După 10-1 5 minute, ia merele de pe foc şi lasă-le să se răcească. Răstoarnă aluatul pe masa de lucru unsă cu ulei şi împarte-l în două sau trei bucăţi, potrivite pentru tăvile pe care le ai.
Intinde aluatul şi acoperă fiecare foaie cu merele răcite şi aromate. Rulează strâns şi pune într-o tavă unsă cu ulei.
Lasă din nou la crescut, de data asta până îşi dublează volumul. Dă cozonacii la cuptorul încins, la foc potrivit, până se rumenesc (45-60 de minute). Taie doar după ce s-au răcit.
Cozonac cu mere
Pofta buna!