Cozonac cu migdale si rahat

Printeaza

Cozonac cu migdale si rahat

Cozonac cu migdale si rahat din: faina, lapte, zahar, drojdie, stafide, unt, oua, migdale, lamaie, portocale, rahat, esenta de rom, zahar vanilat, lamaie, sare, zahar pudra.

Ingrediente:
  • 450 g faina de patiserie
  • 130 ml lapte caldut
  • 3 linguri cu zahar
  • 42 g drojdie proaspata
  • 150 g stafide
  • 235 g unt moale
  • 5 galbenusuri
  • 70 g migdale
  • cojile zaharisite ale unei lamai si ale unei portocale
  • 100 g rahat divers colorat
  • 1 fiola esenta de rom
  • 1 lingura zahar vanilat
  • zeama unei lamai
  • 1 lingurita de sare
  • faina si unt pentru forma
  • 100 g zahar pudra

 

Mod de preparare:

Cerni toata faina intr-un castron si te ocupi sa faci maiaua. Pentru aceasta, intr-un castronel amesteci laptele, cele 3 linguri cu zahar, drojdia zdrobita separat si 5 linguri de faina cernuta. Amesteci toate ingredientele, acoperi vasul si-1 lasi la cald pentru 20 de minute.

Intre timp, cured stafidele de codite, le speli si le usuci cu un prosop de bucatarie. Intr-un castron incapator amesteci faina cernuta, 135 de grame de unt topit si caldut, galbenusurile si maiaua.

Amesteci toate ingredientele pana obtii un aluat suplu. Adaugi stafidele, rahatul taiat cat mai mic, migdalele, cojile citricelor, romul, zaharul vanilat, sucul de lamiie si sarea. Framanti din nou sj trebuie sa obtii un aluat omogen.

Acoperi aluatul cu un servet si-1 lasi sa creasca pana ce isi dubleaza volumul. Apoi, ungi cu unt o tava de cozonac si o tapetezi cu faina.

Clatini forma ca sa inlaturi excesul de faina. Framanti din nou aluatul crescut, ii pui pe mijloc bucati de rahat si-1 asezi in tava unde il mai lasi sa creasca 30 de minute pana ajunge la 3/4 din inaltimea tavii. II dai la copt in cuptorul incins in prealabil.

Dupa ce cozonacul s-a copt, il scoti din cuptor si il ungi de mai multe ori cu 100 de g de unt topit si-1 lasi sa se imbibe.

Pe masura ce cozonacul absoarbe untul, il ungi din nou si-1 lasi iar sa absoarba untul. Procedezi asa pana ce termini cele 100 g de unt.

Dupa ce ai pus si ultima transa de unt pe care cozonacul a absorbit-o, presari zaharul pudra si lasi cozonacul sa se raceasca. Invelit in folie de plastic, poti pastra cozonacul 2 saptamani.

 

Pofta buna!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.