Cozonac cu nuca, cacao si coaja de portocala

Printeaza

Cozonac cu nuca, cacao si coaja de portocala din: faina, drojdie, zahar, zahar vanilat, lapte, ulei, galbenusuri, sare, coaja de portocala, coaja de lamaie, nuca, albusuri, cacao.

Ingrediente pentru aluat:Cozonac_cu_nuca_cacao_si_coaja_de_portocala

  • 1 kg faina
  • 50 g drojdie proaspata
  • 300 g zahar
  • 4 pliculete zahar vanilat
  • 500 ml lapte
  • 100 ml ulei
  • 100 g unt moale
  • 5 galbenusuri
  • 1 lingurita de sare
  • coaja rasa de portocala si de lamaie

Ingrediente pentru umplutura:

  • 400 g nuca macinata
  • 5 albusuri
  • 5 linguri zahar
  • 3 linguri cacao

Mod de preparare:

Pregatesti aluatul, este foarte important sa cerni faina de 2-3 ori, inainte de a te apuca de lucru. Apoi incalzesti laptele pe foc, impreuna cu zaharul si cu zaharul vanilat. Laptele nu trebuie sa fie fierbinte.

Dizolvi drojdia in cateva linguri din laptele incalzit, dupa care o pui in castron peste faina cernuta si presari putina faina deasupra, apoi lasi la loc cald, pana se crapa faina deasupra. Pentru maia, freci galbenusurile cu sarea, coaja de lamaie si de portocala.

Amestecul de galbenusuri il pui peste maia si faina din castron, apoi adaugi si restul de lapte si amesteci cu o lingura de lemn. Framanti bine (mainile trebuie unse cu amestecul de unt moale si ulei). Daca ti se lipeste aluatul de maini, continui pana se ia tot aluatul. Este bine sa-l framanti cel putin jumatate de ora.

Din cand in cand, iti mai ungi mainile cu amestecul de ulei si unt, pana il termini pe tot. Aluatul se framanta in toate directiile si, din cand in cand, il mai lovesti de castron. Dupa ce l-ai framantat bine, il acoperi cu un servet curat si-l lasi la loc cald pentru o ora si jumatate, sa dospeasca.

Pregatesti umplutura, bati spuma albusurile cu zaharul, iar peste ele pui nucile si cacaua. Amesteci totul cu o lingura si dai compozitia deoparte. Imparti aluatul in 4 bile egale, iei apoi fiecare bila de aluat si o intinzi pe masa de lucru, unsa cu ulei si pui in mod egal din umplutura pregatita, astfel incat sa ajunga pentru cele 4 bucati. Poti alege si alta umplutura, dupa preferinta.

Rulezi si la final iei cate doua rulouri si le rasucesti intre ele. Vor rezulta 2 cozonaci mai mari. Pui cozonacii in forme tapetate cu hartie de copt, pe care le ungi cu unt, apoi ungi cozonacii cu galbenus amestecat cu putin lapte si ii presari cu zahar.

Lasi tavile la loc cald, pana aproape isi dubleaza volumul. Daca nu ai un loc cald si ferit de curenti de aer, poti pune direct in cuptor, incins la 40 de grade Celsius. Coci apoi la 180 de grade sau la foc potrivit, timp de 40-45 de minute. In primele 20 de minute, nu umbli la cuptor!

Spre sfarsit, inainte cu vreo 10 minute, ii poti acoperi cu o hartie de copt, pentru a nu se rumeni sau chiar arde deasupra. Cand sunt gata, scoti cozonacii cu tot cu hartia de copt si ii lasi sa se raceasca, apoi ii poti consuma.

Cozonac cu nuca, cacao si coaja de portocala

Cozonac_cu_nuca_cacao_si_coaja_de_portocala

Pofta buna!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.