Cozonac cu nuca sau mac
PrinteazaCozonac cu nuca sau mac din: faina, unt, oua, drojdie, zahar, lapte, lamaie, nuca sau mac, sare.
- 1/2 kg făină
- 250 g unt
- 4 ouă
- 50 g drojdie
- 3 buc. zahăr cubic
- 3 linguri zahăr tos
- puţin lapte
- o lămâie
- marmeladă
- nucă măcinată sau mac
- sare
Mod de preparare:
Se pun, în puţin lapte cald, 3 bucăţi zahăr cubic şi 50 g drojdie; apoi se frământă cu 1/2 kg faină, 250 g unt, 4 ouă întregi, 3 linguri zahăr tos, un vârf de cuţit sare, coaja rasă şi jumătate din zeama unei lămâi.
In cazul în care se foloseşte untură, se pune cu 3 linguri mai multă faină. Dacă frământarea se face seara, chiflele se coc a doua zi dimineaţa.
Aluatul se întinde, se unge cu marmeladă peste care se pune nucă măcinată, sau se umple cu mac. Se rulează, se pune în formă de cozonac şi în timp ce se coace se unge mereu cu albuş de ou.
Pentru umplutura cu mac, se macină 200 g nuc şi apoi se fierbe în lapte cu zahăr, până se îngroaşă ca o cremă.
Pofta buna!