Cozonac cu nuca si ciocolata alba
PrinteazaCozonac cu nuca si ciocolata alba din: faina, unt, drojdie, lapte, oua, zahar, lamaie, portocala, nuci, cacao, sare, ciocolata alba, frisca.
- 650 g făină
- 100 g unt
- 7 g drojdie
- 200 ml lapte
- 2 ouă
- 150 g zahăr
- coaja rasă de la 1 lămâie
- coaja rasă de la 1 portocală
Pentru umplutură
- 300 g nuci măcinate
- 2 albuşuri
- 150 g zahăr
- 100 g cacao
- 1 praf sare
- 1 lingură lapte
- 1 gălbenuş
Pentru glazură:
- 200 g ciocolată albă
- 100 ml frişcă lichidă
- coajă de portocală confiată, opţional
Mod de preparare:
Topeşti untul la foc mic, apoi îl amesteci cu laptele. Separat, baţi ouăle împreună cu zahărul, apoi le amesteci cu compoziţia de unt. Continui să amesteci până se topeşte zahărul.
Amesteci făina cu drojdia, coaja de lămâie şi de portocală, iar în interiorul amestecului faci o adâncitură în care torni compoziţia lichidă. Frămânţi aproximativ 20 de minute, până obţii un aluat elastic. Il acoperi cu un prosop şi-l laşi deoparte până îşi dublează volumul..
Pentru umplutură, baţi albuşurile spumă împreună cu sarea. Treptat adaugi zahărdl, iar la final pui pudra de cacao şi nucile măcinate.
Impărţi aluatul în patru părţi egale. Fiecare parte o întinzi pe masa tapetată cu făină şi o umpli cu compoziţia cu nuci. Rulezi şi împleteşti câte două rulouri pe care le pui în tăvi cu hârtie de copt. Laşi tăvile la loc cald 30 de minute, apoi ungi cozonacii cu gălbenuşul amestecat cu o lingură de lapte şi îi dai la cuptorul preîncălzit 45 de minute, până trec testul scobitorii.
Pentru glazură, topeşti pe baie de aburi ciocolata împreună cu frişca, amesteci continuu şi dai deoparte când ciocolata s-a topit.
Scoţi cozonacii, îi laşi la răcorit şi îi glazurezi cu ciocolata topită. Presari peste ei, dacă vrei, coajă de portocală confiată.
Cozonac cu nuca si ciocolata alba
Pofta buna!