Cozonac cu nuca si coniac
PrinteazaCozonac cu nuca si coniac din: lapte, smantana, drojdie, unt, faina, nuci, coniac, zahar, scortisoara.
Pentru aluat:
- 45 ml lapte călduţ
- 80 ml smântână la temperatura camerei
- un plic drojdie uscată
- 50 g zahăr + o linguriţă
- 50 g unt
- 500 g făină
- un praf sare
- un ou
Pentru umplutură:
- 200 g nuci mâruntite
- 4 linguri lapte
- 40 g unt
- o linguriţă coniac
- 50 g zahăr alb
- 50 g zahăr brun
- o linguriţă zahăr vanilat
- 4 linguri smântână grasă
- un gălbenuş
- o linguriţă scorţisoară
- coaja rasă a unei lămâi
Pentru copt:
- un gălbenuş
- 2-3 linguri lapte
Mod de preparare:
Drojdia se dizolvă în laptele călduţ, se adaugă o linguriţă de zahăr, se amestecă şi se lasă 10 minute să se activeze.
Se pun 250 g făină într-un bol, se adaugă sarea, zahărul, untul, oul bătut, smântână şi apoi drojdia. Se amestecă bine, se pune restul făinei şi se frământă până ce se dezlipeşte de mână. Se aşază aluatul într-un vas uns, se acoperă şi se lasă la crescut pentru o oră.
Pentru umplutură, se amestecă cele trei tipuri de zahăr cu untul, se adaugă smântână, gălbenuşul, coaja de lămâie, scorţişoara, coniacul. Se pun şi nucile fin mărunţite, apoi se adaugă laptele.
Aluatul se lucrează pentru a-i scoate aerul, se împarte în două şi fiecare parte se întinde.
Se repartizează umplutura, se rulează, se aşază în tăvi unse cu unt, se acoperă şi se mai lasă o oră la crescut. Apoi, se unge cu gălbenuş amestecat cu lapte şi se coace 50 de minute.
Pofta buna!