Cozonac cu nuca si migdale

Printeaza

Cozonac cu nuca si migdale din: faina, drojdie, lapte, unt, zahar tos, galbensuri, esenta de rom, sare, coaja de lamaie, zahar vanilat, nuca, merisoare, fulgi de ciocolata, migdale.

Ingrediente:Desert_2

  • 1 kg faina
  • 2 cubulete drojdie proaspata
  • 500 ml lapte gras
  • 200 g unt
  • 250 g zahar tos
  • 5+1 galbenusuri
  • 1 lingurita sare
  • esenta de rom
  • migdale
  • coaja de lamaie
  • 3 plicuri zahar vanilat

pentru umplutura:

  • 200 g nuca macinata
  • 250 g merisoare
  • 200 g fulgi de ciocolata
  • 200 g migdale macinate
  • 6 albusuri de ou
  • 300 g zahar pudra

 

Mod de preparare:

De cu seara, cerni făina, ideal de vreo trei ori, pentru a deveni mai pufoasă. Intr-un vas, încălzeşti laptele cu toată cantitatea de zahăr şi esenţele şi îl laşi la răcit. In încăpere trebuie să fie cald. Pregăteşti maiaua ca la orice cocă: drojdia o topeşti cu o linguriţă de zahăr şi o amesteci cu 2 linguri de făină şi 2-3 linguri de lapte.

Laşi maiaua la crescut în mijlocul movilei de făină. Când şi-a dublat volumul, adaugi toată cantitatea de lapte şi cinci gălbenuşuri freca­te. începi frământatul, iar din când în când îţi înmoi mâinile în untul topit (şi răcit). Nu trebuie să-l torni direct în aluat. Frămânţi aluatul vreme de jumătate de oră, apoi îl laşi la dospit la căldură, vreme de 40 de minute.

Pregăteşti umplutura: Pregăteşti două boluri. In primul pui nucă măcinată, merişoarele, 150 g zahăr şi 3 albuşuri de ou bătute bine înainte şi amesteci foarte bine compoziţia. In al doilea bol pui migdalele măcinate, fulgii de cioco­lată, zahărul şi restul de albuş, omogenizând foarte bine compoziţia.

Impărţi aluatul în patru (ies 2 cozonaci). Intinzi cu mâna 2 foi de aluat, pe una pui crema de migdale şi pe a doua, întinzi crema de nucă, apoi le rulezi, împleteşti cele două foi de aluat, şi pui cozonacul intr-o tava. La fel procedezi si cu al doilea cozonac.

Lasi cozonacii sa creasca in forme pana cand isi dubleaza volumul, ii ungi cu galbenus de ou, iar deasupra decorezi cu miez de nuca si migdale. Dai la cuptor 50 de minute (depinde de cuptor).

 

Pofta buna!

 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.