Cozonac cu nuci, stafide si cacao
PrinteazaCozonac cu nuci, stafide si cacao din: faina, lapte, zahar, oua, vin, sare, cacao, stafide, nuci, lamaie, drojdie.
- 2 kg făină
- 1 lapte
- 2 căni zahăr
- 6 ouă
- 3 pahare de vin cu ulei
- 2 linguriţe rase de sare
- cacao
- stafide
- nuci
- lămâie
- 2 nuci şi jumătate de drojdie (cam 100 g)
Mod de preparare:
Se pune la dospit pentru maia o cană de lapte, drojdia şi puţină făină. Maiaua trebuie să aibă consistenţa unei smântâni. De asemenea, opăresc puţină făină cu o cană de lapte clocotit.
Intre timp bat albuşurile spumă cu jumătate din cantitatea de zahăr, alifiez gălbenuşurile cu sarea, iar cealaltă jumătate din cantitatea de zahăr o dizolv în lapte, unde pun şi 150 g stafide bine spălate şi curăţate.
Astfel cozonacul va avea stafide în întreaga compoziţie. După ce a crescut maiaua şi s-a răcit făina opărită, încep frământatul, adăugând pe rând laptele, gălbenuşurile, albuşurile, coajă de lămâie, esenţă de vanilie. Frământ aluatul foarte bine, cam 30 minute. Apoi adaug treptat uleiul puţin încălzit şi mai frământ încă 20 de minute. Las după aceea la crescut.
Intre timp pregătesc umplutura: nucile date prin maşină le amestec cu cacao, zahăr, esenţă de rom şi lapte călduţ până obţin o piastă omogenă. Cu această pastă umplu cozonacii (după ce aluatul a crescut (cam 50-60 de minutce).
Fac cozonacii împletiţi şi felia se taie foarte bime. Cozonacul pus în tavă nu trebuie să depăşeească prea mult jumătatea acesteia, deoarece: se mai lasă la crescut şi în tavă, cam 20-30 de minute. Ii ung cu ou bătut cu zahăr vanilat şi ii las să se coacă la foc potrivit 50 de minute.
Pofta buna!