Cozonac cu nuci
PrinteazaCozonac cu nuci din: lapte, oua, faina, zahar, ulei, unt, drojdie, lamaie, esenta de rom, sare.
- 1 l lapte
- 7 ouă
- 2 kg făină
- 50 g zahăr
- 20 linguri ulei
- 1 pachet unt
- drojdie
- 1 lămâie
- zahăr vanilat
- esenţă de rom
- 2 linguriţe rase de sare
Mod de preparare:
Dizolvi drojdia cu puţin zahăr şi cu puţin lapte într-o crăticioară, după care o amesteci cu 250 g lapte şi apoi cu făină până se face un terci mai gros şi îl laşi la crescut.
In vasul de frământat, opăreşti puţină făinăcu 250 ml lapte. După ce făina a devenit călduţă, o amesteci cu drojdia crescută şi o laşi din nou la crescut.
Separi albuşurile de gălbenuşuri şi le baţi pe fiecare în parte: albuşurile simple, iar gălbenuşurile cu sarea. Restul de lapte îl amesteci cu zahărul şi le ţii pe foc până se topeşte zahărul.
Amesteci laptele călduţ cu aluatul crescut şi cu restul de făină (dacă mai este nevoie, mai adaugi făină). Pui şi gălbenuşurile, le încorporezi, apoi adaugi şi albuşurile şi le încorporezi bine.
Adaugi şi mirodeniile: lămâia stoarsă şi rasă şi romul. Frămânţi bine, într-un singur sens, picurând puţin ulei de jur-împrejur, timp de 45 de minute.
Laşi aluatul la crescut, apoi îl întinzi, îl ungi cu unt, îi rulezi şi îl pui în forma de cozonac. Laşi să mai crească şi în formă şi apoi îl bagi în cuptor să se coacă.
Umpli cozonacii cu rahat, nucă, stafide sau cacao, la alegere.
Cozonac cu nuci
Pofta buna!