Cozonac cu rom si stafide
PrinteazaCozonac cu rom si stafide din: faina, unt, smantana, drojdie, oua, zahar, stafide, rom, rahat, lapte, vanilie.
- 800 g făină
- 200 g unt
- 100 ml smântână cu 35% grăsime
- 7 gălbenuşuri
- 2 ouă
- 180 g zahăr
- 150 g stafide
- 20 g rahat
- 150 ml rom
- 300 ml lapte
- 40 g drojdie proaspătă
- 1 păstaie de vanilie
- 1 lingură coajă rasă de portocală
- 1 praf de sare
Mod de preparare:
Inmoi în rom, 2 ore, stafidele şi rahatul tăiat cubuleţe. Dizolvi drojdia în 150 ml de lapte cald cu 100 g de făină. Acoperi amestecul şi-l laşi deoparte încă o oră.
Ulterior, mai torni în maia 150 ml de lapte cald şi 100 g de făină şi mai ţii deoparte o oră.
Restul de făină o cerni într-un bol încăpător, în mijlocul ei torni untul topit şi smântână. Adaugi ouăle, gălbenuşurile, zahărul, seminţele din păstaia de vanilie, sarea şi coaja rasă de portocală. Frămânţi aluatul 15 minute, până devine moale şi elastic.
Scoţi stafidele şi rahatul din rom, le pui pe un şerveţel şi le presari cu făină. Adaugi fructele şi rahatul în aluat împreună cu maiaua. Frămânţi aluatul până devine moale şi nelipicios.
Dacă îţi iese mai tare, mai poţi turna puţină apă călduţă până obţii consistenţa necesară.
Torni aluatul în două tăvi cu diametrul de 20 cm şi-l laşi la loc cald o oră. Coci cozonacii 10 minute la 220 °C şi, ulterior, 30-35 de minute la 170 °C.
Pofta buna!