Cozonac cu stafide
PrinteazaCozonac cu stafide
- 1 kg făină
- 300 g zahăr
- 500 ml lapte
- 60 g drojdie
- 250 g margarină sau ulei
- 4 ouă
- 1 ou pentru uns pe deasupra
- 1 lingură rom
- 1 linguriţă rasă de sare
- vanilie
- coajă de lămâie sau de portocală
- 100 g stafide
Mod de preparare:
Pui 250 g făină într-un vas, înfierbânţi 250 ml lapte în care ai pus vanilia, iar când clocoteşte torni laptele peste făină. Amesteci bine cu o lingură de lemn până când făina este aproape răcită.
Separat, freci spumă gălbenuşurile cu sarea şi cu 200 g zahăr, apoi le răstorni peste făina opărită. Drojdia o amesteci cu o ceşcuţă de lapte călduţ şi cu o lingură de făină şi laşi să crească, apoi o torni în aluat.
Restul de zahăr, de lapte şi făina le adaugi treptat în aluat, de asemenea romul şi coaja de lămâie. Frămânţi bine cam trei sferturi de oră, apoi torni puţin câte puţin untul sau uleiul călduţ până îl încorporezi.
Frămânţi în continuare cam un sfert de oră, apoi pui stafidele, acoperi vasul cu un şervet şi-l laşi la căldură, să crească timp de 2-3 ore. Repartizezi cozonacii în forme, îi ungi cu ou şi îi dai la cuptor pentru 40-50 de minute.
Poftă bună!