Cozonac de casa cu nuci
PrinteazaCozonac de casa cu nuci din: faina, drojdie, zahar, oua, unt, nuca, rom, cacao.
Aluat:
- 1 kg făină
- 50 g drojdie proaspătă
- 100 g unt
- 250 g zahăr
- 5 gălbenuşuri
- sare
- coajă de lămâie şi portocală rasă
- 2 plicuri zahăr vanilat
Umplutură:
- 250 g miez de nucă măcinat
- 5 albuşuri
- 100 g zahăr
- 2 linguri cacao
- 1 praf de sare
- esenţă de rom
Mod de preparare:
Se prepară aluatul: se încălzeşte laptele cu zahăr vanilat şi coajă de citrice rasă. Separat, se freacă gălbenuşurile cu zahăr. Pentru maia, se amestecă drojdia cu o linguriţă de zahăr, 3 linguri lapte călduţ şi 1 lingură făină.
Făina se pune într-un vas mare, în mijloc se face un cuibuşor în care se pune maiaua la dospit 10-15 min.
Se adaugă apoi un praf de sare, laptele călduţ şi gălbenuşurile frecate cu zahăr. Se frământă 30 min., cu mâinile unse cu unt.
Se acoperă aluatul şi se lasă la dospit 1 oră.
Pentru umplutură, se bat albuşurile cu un praf de sare, peste care se adaugă treptat 100 g zahăr. Peste nuca măcinată se adaugă cacao, esenţă de rom şi albuşurile spumă; se amestecă uşor.
Aluatul se împarte în 4; din fiecare bucată se întinde o foaie, se repartizează umplutura, se rulează şi se împletesc câte 2 astfel de rulade.
Se aşază în forme unse cu ulei. Se lasă să crească până îşi dublează volumul. Se ung cu 1 ou bătut cu 1 linguriţă zahăr, se coc o oră la cuptorul încins la 180°C.
In primele 20 de minute, se evită deschiderea cuptorului. Când sunt gata cozonacii, se scot, se stropesc cu puţină apă şi se lasă să se răcească.
Pofta buna!