Cozonac de casa cu nuci

Printeaza

Cozonac de casa cu nuci din: faina, drojdie, zahar, oua, unt, nuca, rom, cacao.

Ingrediente:Cozonac de casa cu nuci

Aluat:

  • 1 kg făină
  • 50 g drojdie proaspătă
  • 100 g unt
  • 250 g zahăr
  • 5 gălbenuşuri
  • sare
  • coajă de lămâie şi portocală rasă
  • 2 plicuri zahăr vanilat

Umplutură:

  • 250 g miez de nucă măcinat
  • 5 albuşuri
  • 100 g zahăr
  • 2 linguri cacao
  • 1 praf de sare
  • esenţă de rom

 

Mod de preparare:

Se prepară aluatul: se încălzeşte laptele cu zahăr vanilat şi coajă de citrice rasă. Separat, se freacă gălbenuşurile cu zahăr. Pentru maia, se amestecă drojdia cu o linguriţă de zahăr, 3 linguri lapte călduţ şi 1 lingură făină.

Făina se pune într-un vas mare, în mijloc se face un cuibuşor în care se pune maiaua la dospit 10-15 min.

Se adaugă apoi un praf de sare, laptele călduţ şi gălbenuşurile frecate cu zahăr. Se frământă 30 min., cu mâinile unse cu unt.

Se acoperă aluatul şi se lasă la dospit 1 oră.

Pentru umplutură, se bat albuşurile cu un praf de sare, peste care se adaugă treptat 100 g zahăr. Peste nuca măcinată se adaugă cacao, esenţă de rom şi albuşurile spumă; se amestecă uşor.

Aluatul se împarte în 4; din fiecare bucată se întinde o foaie, se repartizează umplutura, se rulează şi se împletesc câte 2 astfel de rulade.

Se aşază în forme unse cu ulei. Se lasă să crească până îşi dublează volumul. Se ung cu 1 ou bătut cu 1 linguriţă zahăr, se coc o oră la cuptorul încins la 180°C.

In primele 20 de minute, se evită deschiderea cuptorului. Când sunt gata cozonacii, se scot, se stropesc cu puţină apă şi se lasă să se răcească.

 

Pofta buna!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.