Cozonac de casa
PrinteazaCozonac de casa din: faina, lapte, oua, zahar, ulei, drojdie, sare, nuca, stafide, coniac.
- 1 kg făină
- 500 ml lapte
- 6 gălbenuşuri
- 200 g zahăr
- 200 ml ulei
- 50 g drojdie
- 1 linguriţă de coajă de portocală
- 1 linguriţă de sare
- 250 g miez nucă
- 100 g stafide albe
- 1 lingură de coniac
- 6 albuşuri
- 100 g zahăr
- 1 ou (pentru uns)
Mod de preparare:
Pregăteşte maiaua din drojdie, puţin lapte, puţin zahăr şi făină. Las-o 10 minute la cald. Freacă gălbenuşurile cu sare, adaugă coaja de portocală.
Dizolvă restul de zahăr in restul de lapte (să fie cald). Amestecă maiaua, gălbenuşurile, laptele îndulcit şi făina. Toarnă uleiul, frământă, lasă la crescut o oră.
Bate albuşurile cu zahărul, încorporează miezul de nucă tocat şi stafidele (înmuiate în coniac şi scurse). Imparte aluatul în patru sfere, întinde-le, pune umplutură pe fiecare şi formează mici rulouri.
Aşază-le pe toate într-o tavă rotundă, lasă-le la crescut 35 de minute, apoi unge-le cu ou şi coace-le la foc potrivit timp de o oră.
Pofta buna!