Cozonac delicios cu mac
PrinteazaCozonac delicios cu mac din: drojdie, zahar, faina, lapte, sare, unt, galbenusuri, zahar pudar, mac, lapte, zahar, vanilie, scortisoara, cuisoare, turta dulce.
aluat:
- 20 g drojdie
- 4 linguri zahar
- 500 g faina
- 250 ml lapte
- 1 lingurita sare
- 4 linguri unt topit
- 2 galbenusuri
- unt si faina pentru tapetat tava
- zahar pudra
umplutura:
- 150 g mac macinat
- 250 ml lapte
- 2-3 linguri zahar
- vanilie
- scortisoara
- cuisoare macinate
- turta dulce, veche, macinata
Mod de preparare:
Pentru umplutură, se fierbe macul în lapte cca 15 min. Se lasă să se răcească şi se adaugă zahărul şi mirodeniile. Dacă umplutura este prea moale, se adaugă turtă dulce măcinată.
Pentru aluat, se dizolvă drojdia într-un castron mare, în puţin lapte călduţ, după ce fusese în prealabil de zahăr şi o linguriţă de făină. Se lasă să crească cca 15 min. Se adaugă apoi făina cernută, restul de zahăr, sare, untul şi gălbenuşurile bătute cu restul de lapte.
Se frământă un aluat moale şi lipicios, care se acoperă cu un prosop textil; se lasă să crească la căldură cca 1 oră.
Intre timp, se unge forma şi se pudrează cu făină; se încinge cuptorul la 170 °C. Se întinde un dreptunghi de aluat şi se aşază în mijloc o fâşie de umplutură de mac. Se rulează ca un ştrudel şi se aşază în forma pregătită.
Se lasă să mai crească 10 min., se unge suprafaţa cu unt, se dă la cuptor şi se coace cca 45 min. Se răstoarnă checul din formă şi se lasă să se răcească, înainte de servire se pudrează cu zahăr.
Cozonac delicios cu mac
Pofta buna!