Cozonac împletit, cu stafide și migdale din: faina, lapte, drojdie proaspata, unt, zahar, oua, stafide, esenta de rom, galbenus, fulgi de migdale, sare, zahar pudra. Ingrediente: 500 g făină 250 ml lapte 1 cub (40 g) drojdie proaspătă 75 g unt 75 g zahăr 2 ouă 100 g stafide 1 fiolă esență de rom 1 […]
Cozonac fara framantare, cu cacao
PrinteazaCozonac fara framantare, cu cacao din: faina, oua, zahar, unt, ulei, lapte, cacao, lamaie, portocale, esenta de rom, drojdie proaspata.
Ingrediente:
Pentru aluat:
- 1 kg făină
- 5 ouă
- 300 g zaţuâr
- 1/2 pachet de unt 80% grăsime
- 5 linguri ulei
- 200 ml lapte
Pentru umplutură:
- 4 linguri cacao
- coaja de la 1 lămâie
- 2 portocale
- 1 fiolă esenţă de rom
- drojdie proaspătă
Mod de preparare:
Pregatesti aşa:
Separi albuşurile de gălbenuşuri. Albuşurile le baţi cu jumătate din cantitatea de zahăr şi le amesteci cu cacaua pentru umplutură şi aromele.
Pregăteşti aluatul aşa:
Pui drojdia cu laptele călduţ şi 2 linguri de zahăr să dospească, într-un crater făcut în făină. Când „fierbe” drojdia, adaugi gălbenuşurile şi restul de zahăr.
Aromele, puţină sare, uleiul şi untul topit călduţ, nu fierbinte, le amesteci până se încorporează toată făina şi vei obţine un aluat elastic, nu foarte îndesat.
Acoperi ligheanul cu folie şi laşi aluatul la cald, timp de o oră. Cu mâinile unse cu ulei împărţi compoziţia în 4 bucăţi, formând sfere. Le întinzi în formă de foaie şi le umpli cu umplutură de nuci, apoi rulezi.
Ca să faci un cozonac arătos şi mare, împleteşti câte două suluri, apoi le aşezi într-o tavă de cozonac bine unsă şi tapetată cu făină.
Laşi cozonacii la temperatura camerei, să crească încă o oră. Ii ungi cu ou bătut, apoi îi introduci în cuptorul bine încălzit la 180°C, ţientru 35- 50 de minute.
Pofta buna!
poate iti place si:
Cozonac împletit, cu stafide și migdale
Pofta buna!