Cozonac cu franjuri

Printeaza

Cozonac cu franjuri din: faina, oua, zahar, smantana, unt, lapte, ulei, drojdie, sare, coaja de lamaie, cacao, nuca, nuca de cocos, ciocolata, seminte de susan.

 

Ingrediente:

  • 1 kg făină
  • 5 gălbenuşuri
  • 300 g zahăr
  • 100 g smântână
  • 50 g unt
  • 250 ml lapte
  • 100 ml ulei
  • 50 g drojdie proaspătă
  • 1 linguriţă de sare
  • coaja rasă de la 1 lămâie

Pentru umplutură şi decor:

  • 5 albuşuri
  • 5 linguri zahăr
  • 3 linguri cacao
  • 4 linguri nucă de cocos
  • 150 g nucă sfărâmată
  • 100 g ciocolată de menaj
  • 1 ou
  • 1 lingură de ulei
  • 1 lingură seminţe de susan

 

Mod de preparare:

Cerni făina de 2-3 ori, iar în mijlocul ei faci o adâncitură în care pregăteşti maiaua din drojdie, 2 linguri de zahăr, 1 linguriţă făină şi 50 ml apă caldă. Mixezi gălbenuşurile împreună cu zahărul, până se dizolvă.

După ce maiaua a crescut 10-15 minute, o încorporezi în făină împreună cu gălbenuşurile, sarea, coaja de lămâie şi untul topit, încălzeşti laptele şi îl torni peste compoziţie, omogenizând.

Frămânţi cozonacul circa 15 minute, încorporând câte puţin ulei călduţ. Acoperi aluatul şi îl laşi să crească până îşi dublează volumul.

Pentru umplutură, baţi albuşurile spumă cu un praf de sare şi zahărul. în spuma rezultată, încorporezi nuca de cocos şi cacaua. Impărţi aluatul în două.

Intinzi fiecare bucată în foaie dreptunghiulară. Pe o latură mare, crestezi aluatul sub formă de franjuri. Ungi cu umplutură partea rămasă netăiată, presari nuca sfărâmată şi ciocolata rasă, apoi rulezi.

Răsuceşti franjurii, apoi îi treci peste cozonac şi le prinzi capetele sub acesta. Aşezi cozonacii în tăvi tapetate cu hârtie de copt unsă cu ulei şi îi laşi să crească la cald.

Ii ungi cu ou bătut cu ulei şi presari susan. Ii coci în cuptorul preîncălzit, la foc mediu, pentru 45-50 de minute. Ii scoţi şi îi mai laşi în forme 15-20 de minute, ca să li se înmoaie coaja.

 

Cozonac cu franjuri

Cozonac_cu_franjuri

 

 

 

 

 

 

Pofta buna!

 

 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.