Cozonac cu fructe
PrinteazaCozonac cu fructe din: drojdie, faina, zahar, lapte, unt, zahar, sare, oua, lamaie, portocala, stafide, nuci, migdale, fistic, caise, prune, curmale, jeleu sau dulceata.
Ingrediente:
- 1 cub de drojdie
- 3 căni făină
- 1 lingură zahăr
- 3 linguri lapte călduţ
- 150 g unt
- 150 g zahăr
- un praf de sare
- 4 ouă
- coaja rasă de la o lămâie
- coaja rasă de la o portocală
- stafide, nuci, migdale, fistic
- caise, prune, curmale uscate
- jeleu de fructe sau dulceaţă pentru decor
- zahăr pudră vanilat
Mod de preparare:
Dacă foloseşti fructe uscate la decor, trebuie să le înmoi timp de o jumătate de oră într-un pahar de vin roşu dulce.
Amesteci bine drojdia cu o lingură de zahăr şi cu 3-4 linguri de lapte călduţ. Laşi 10 minute deoparte. Adaugi făina şi mixezi. Amesteci ouăle cu zahărul, untul şi un praf de sare, curmalele, stafidele şi coaja de portocală şi lămâie, iar acest mix îl torni peste făină.
Frămânţi aluatul cu spiralele de la mixer, timp de 15 minute. Laşi aluatul la crescut, la căldură, acoperit cu un prosop de bucătărie, timp de o oră. Poţi folosi pentru copt o tigaie dry cooker din ceramică sau o tavă de tort sau de cozonac.
Din aluat faci o coroană şi o aşezi în tavă. Mai laşi puţin să crească în volum (15 minute), apoi ungi cozonacul cu un ou bătut cu scorţişoară. Il decorezi cu nuci, fructe uscate, seminţe, jeleu de fructe.
Coci la foc mediu circa 45 de minute, până devine auriu şi apetisant. Serveşti cozonacul rece, decorat cu dulceaţă şi cu zahăr pudră vanilat.
Cozonac cu fructe
Pofta buna!