Cozonac galatean
PrinteazaCozonac galatean din: faina, oua, unt, ulei, zahar, drojdie, lamaie, portocala, vanilie, sare, lapte, nuca, zahar pudra, zahar vanilat.
- 1 kg făină
- 4 ouă
- 1 pachet de unt
- 50 ml ulei
- 1 cană zahăr
- 50 g drojdie
- coaja de la 1 lămâie şi de la 1 portocală
- 1 fiolă esenţă de vanilie
- sare
- 1 cană cu lapte
- 300 g nucă măcinată
- 5 linguri zahăr pudră
- zahăr vanilat
Mod de preparare:
Drojdia o înmoi cu puţin lapte călduţ şi cu 1 lingură cu zahăr şi o laşi la dospit 15-20 de minute. Ouăle trebuie să le baţi bine cu sare, zahăr şi arome până îşi dublează volumul.
Torni peste făină drojdia, ouăle şi laptele, încorporezi totul bine, iar dacă mai trebuie lapte, mai pui. Incepi să-l frămânţi turnând câte puţină grăsime încălzită până se termină şi aluatul nu se mai lipeşte de palme.
Acoperi vasul şi-l laşi la loc cald şi ferit de curent, cam 2 ore.
In acest timp, pregăteşti umplutura, amestecând într-un bol nuca, zahărul şi esenţa de vanilie şi ungi tăvile. Dacă a crescut aluatul, rupi două bucăţi, le aplatizezi cu palmele pe masa unsă, pui nuca şi rulezi. La fel procedezi şi cu a doua foaie.
Le împleteşti şi le pui în tavă. Laşi cozonacii să crească şi în tăvi, apoi îi ungi cu gălbenuş, deasupra pui seminţe de mac sau de in şi dai tăvile la cuptor, la foc potrivit, pentru 40-50 de minute.
Pofta buna!