Cozonac german (Stollen )
PrinteazaCozonacul german tradiţional de Crăciun este o specialitate a oraşului Dresda.
Varianta originală avea un gust destul de fad şi era tare, deoarece în perioada în care se cocea nu se puteau folosi decât ingrediente de post.
In 1647, principele elector Ernst şi fratele său, ducele Albrecht, l-au convins pe Papă să aprobe utilizarea unor ingrediente mai bogate, precum untul. Cozonacul „oficial” poate fi fabricat doar de 150 de brutari din Dresda, care au o licenţă specială.
Stollen se vinde şi în prezent la târgul de Crăciun din Dresda, numit Striezelmarkt.
Prăjitura se prepară din aluat dospit cu drojdie, care conţine coajă confiată de lămâie şi portocală, precum şi de citron, fructe uscate, migdale şi condimente dulci.
Aluatul nu conţine decât puţin zahăr, cozonacul fiind la urmă presărat cu o cantitate generoasă de zahăr pudră. Aluatul se împătureşte astfel încât una dintre jumătăţi să fie aşezată deasupra celeilalte.
Un Stollen tradiţional se coace la o greutate de aproximativ 2,5 kg, însă azi se fac şi cozonaci miniaturali.