Cozonac glazurat cu fructe
PrinteazaCozonac glazurat cu fructe din: faina, unt, oua, drojdie, zahar, lamaie, fructe uscate, sare, zahar pudra, apa.
- 1 kg făină
- 300 ml lapte
- 200 g unt
- 10 gălbenuşuri
- 3 albuşuri
- 20 g drojdie uscată
- 200 g zahăr
- 3 linguriţe coajă de lămâie
- 200 g fructe uscate
- 1 praf sare
- 1 ou pentru uns
Pentru glazură:
- 300 g zahăr pudră
- 2 linguri zeamă de lămâie
- apă
Mod de preparare:
Cerni făina împreună cu sarea, apoi adaugi drojdia. Peste jumătate din amestecul de făină torni laptele cald şi laşi vasul deoparte o oră şi jumătate.
Separat, freci gălbenuşurile cu zahărul până devin o spumă albă. Când maiaua şi-a dublat volumul, adaugi untul moale, albuşurile bătute, gălbenuşurile, restul de făină şi coaja de lămâie.
Frămânţi bine aluatul, îl acoperi şi-l laşi la loc cald o oră.
Impărţi aluatul în şase părţi egale, din care întinzi foi. Presari peste foi fructe uscate tocate, le rulezi şi le împleteşti, câte trei. Aşezi cozonacii în tăvi tapetate şi-l laşi la crescut 15-20 de minute.
Ii ungi cu ou şi-i dai la cuptor, încălzit în prealabil, până se rumenesc.
Pentru glazură, amesteci zahărul cu zeama de lămâie şi adaugi apă cât să obţii o pastă lichidă. Torni glazura peste cozonaci, după ce s-au răcorit.
Pofta buna!