Cozonac glazurat cu nuci si prune
PrinteazaCozonac glazurat cu nuci si prune din: faina, unt, lapte, drojdie, zahar, sare, gem de prune, nuci, cacao, zahar, zahar pudra, lamaie, oua, apa.
Pentru aluat
- 600 g făină
- 50 g unt
- 300 ml lapte
- 30 g drojdie
- 125 g zahăr
- 1 praf sare
Pentru umplutură
- 500 g gem de prune
- 200 g nuci măcinate
- 1 lingură cacao
- 50 g zahăr
Pentru glazură
- 150 g zahăr pudră
- 1 lingură zeamă de lămâie
- 2 albuşuri
- apă
Mod de preparare:
Mixezi untul cu 100 g de zahăr până devin o cremă. Separat, amesteci drojdia cu restul de zahăr, sarea, apoi încorporezi cele două compoziţii în făină. Torni laptele călduţ şi frămânţi până obţii un aluat elastic, nelipicios. Il acoperi cu un prosop şi-l laşi deoparte, la loc cald, până îşi dublează volumul.
Pentru umplutură, amesteci nucile măcinate cu zahărul şi pudra de cacao. Adaugi la final gemul şi amesteci până se încorporează toate ingredientele. împărţi aluatul în patru părţi egale. întinzi fiecare bucată pe masa tapetată cu făină, o umpli cu amestecul de gem cu nuci şi o rulezi. împleteşti câte 2 suluri şi le pui într-o tavă tapetată.
Le dai la cuptorul preîncălzit aproximativ 40 de minute, până trec testul scobitorii.
Pentru glazură, amesteci zahărul pudră cu zeama de lămâie şi le pui la foc mic. Adaugi apă treptat, amestecând cu un tel până obţii o pastă. La final, încorporezi albuşurile bătute spumă în prealabil.
Decorezi cu glazura de zahăr.
Cozonac glazurat cu nuci si prune
Pofta buna!