Cozonac glazurat
PrinteazaCozonac glazurat din: faina, drojdie de bere, zahar, lapte, unt, ulei, galbenusuri, sare, coaja de lamaie, coaja de portocala, zahar vanilat, nuca, pudra de cacao, stafide, cafea solubila, unt, zeama de lamaie si alune.
pentru aluat:
- 800 g faina
- 10 g drojdie de bere uscata
- 250 g zahar
- 300 g lapte dulce
- 150 g unt topit
- 1 lingura ulei
- 4 galbenusuri
- 1 praf de sare
- coaja rasa de lamaie si de portocala
- zahar vanilat
pentru umplutura:
- 200 g nuca macinata
- 1 lingura pudra de cacao
- 100 g zahar pudra
- coaja rasa de portocale
- 1 lingura stafide
- 2 albusuri
pentru glazura de cafea:
- 200 g zahar pudra
- 4 linguri cafea solubila foarte concentrata
- 1 lingura unt
pentru decor:
- 50 g zahar pudra
- 2 linguri zeama de lamaie
- 150 g alune zdrobite
Mod de preparare:
Se amesteca laptele, galbenusurile, untul topit si uleiul. Se adauga zaharul, sare, aromele, faina si drojdia.
Se framanta toate ingredientele pana se formeaza un aluat omogen si elastic. Se lasa la dospit, la loc cald: circa 40 de minute.
Intre timp, se amesteca nuca macinata cu zaharul, pudra de cacao, coaja rasa de portocale si cele doua albusuri batute spuma.
Se intinde usor alautul, se asaza umplutura de nuca, se presara stafidele, se rasuceste cu umplutura in interior, formand un cozonac, care se asaza in forma unsa si se coace 40-50 de minute. Se cern 200 g zahar pudra, se dizolva in cafeaua solubila concentrata si se freaca, la rece, cu untul, pana devine o pasta cremoasa.
Cu aceasta glazura se acopera cozonacul caldut si se tapeteaza pe deasupra cu alunele zdrobite.
Pentru decorat, se freaca 50 g de zahar pudra cu 2 linguri zeama de lamaie si se toarna in fir subtire pe deasupra cozonacului.
Cozonac glazurat
Pofta buna!
foarte bine arata cozonacul glazurat si foarte gustos