Cozonac imbracat in ciocolata cu rom
PrinteazaCozonac imbracat in ciocolata cu rom din: făină, iaurt sau lapte bătut, oua, praf de copt, sare, zahar, zahar vanilat, coaja de lamaie, unt, smantana dulce, ciocolată menaj, rom, zahăr pudră, zeamă de lămâie.
Ingrediente:
- 300 g făină
- 200 g iaurt sau lapte bătut
- 2 ouă
- 1 praf de copt
- 1 praf de sare
- 6 linguri zahăr
- 2 pliculeţe zahăr vanilat
- coaja rasă de la o lămâe
- 1 lingură unt pentru uns forma
Pentru sosul de ciocolată:
- 125 ml smântână dulce
- 100 g ciocolată menaj
- 2 linguri rom
- 1 lingură unt
Pentru ornat:
- 100 g zahăr pudră
- 2 linguri zeamă de lămâie
Mod de preparare:
Cerni făina într-un vas mare, împreună cu praful de copt şi praful de sare, adaugi zahărul şi zahărul vanilat, ouăle bătute, coaja rasă de lămâie şi, treptat iaurtul, frământând un aluat omogen, împărţi aluatul în două, modelezi două suluri, pe care le împleteşti şi apoi le aşezi într-o tavă unsă cu unt şi tapetată cu făină.
Laşi tava să stea la temperatura camerei 20 de minute, apoi introduci cozonacul în cuptorul bine încălzit, pentru o oră, până se rumeneşte frumos. între timp, încălzeşti smântână dulce, încorporezi ciocolata rasă şi freci energic până se omogenizează ca o cremă ceva mai fluidă.
Aromatizezi cu rom, turnat puţin câte puţin şi continui să amesteci permanent, ca să nu se taie.
Când sosul de ciocolată s-a răcorit puţin, adaugi untul, amesteci şi torni sosul peste cozonac, având grijă să fie acoperit cu ciocolată întreg cozonacul. Separat, amesteci zahărul pudră cu zeama de lămâie, până se îngroaşă.
Torni compoziţia într- un poş şi ornezi după pricepere şi inspiraţie suprafaţa cozonacului, îl laşi câteva ore să se înterească glazura de ciocolată, înjunte de a-l porţiona.
Cozonac imbracat in ciocolata cu rom
Pofta buna!