Cozonac in forma de floare
PrinteazaCozonac in forma de floare din: oua, zahar, unt, lapte, drojdie, faina, crema de ciocolata.
- 3 gălbenuşuri
- 80 g zahăr
- 50 g unt
- 200 ml lapte
- 8 g drojdie uscată
- 450 g făină
- 200 g cremă de ciocolată din comerţ
- sare
Mod de preparare:
Se cerne făina într-un vas, se face o gaură la mijloc în care se pun 2 gălbenuşuri, zahărul, laptele cald în care se dizolvă drojdia. La final, se adaugă un praf de sare şi se frământă aluatul, adăugând treptat untul topit.
Se lasă aluatul la crescut până îşi dublează volumul, apoi se împarte în patru părţi.
Fiecare bucată de aluat se întinde într-o foaie rotundă. Se aşază prima foaie într-o tavă tapetată cu hârtie de copt şi se unge cu 2 linguri de cremă de ciocolată.
La fel se procedează cu restul foilor, doar că ultima foaie nu se mai unge deasupra. Pe mijlocul foii de deasupra se fixează un pahar cu gura în jos. începând din centru spre margine se taie aluatul în 16 fâşii.
Se iau câte două fâşii vecine şi se răsucesc colţurile spre exterior de 2 ori, apoi colţurile se unesc la capete. Se procedează astfel până se termină fâşiile.
Se unge cozonacul cu gălbenuş subţiat cu o lingură de lapte şi se dă tava la cuptorul preîncălzit 25 de minute.
Pofta buna!