Cozonac împletit, cu stafide și migdale din: faina, lapte, drojdie proaspata, unt, zahar, oua, stafide, esenta de rom, galbenus, fulgi de migdale, sare, zahar pudra. Ingrediente: 500 g făină 250 ml lapte 1 cub (40 g) drojdie proaspătă 75 g unt 75 g zahăr 2 ouă 100 g stafide 1 fiolă esență de rom 1 […]
Cozonac cu mac, caise si vanilie
PrinteazaCozonac cu mac, caise si vanilie din: făină, drojdie, lapte, unt, oua, zahar, coajă de lămâie, sare, ulei, pastă de caise, mac, lapte, caise deshidratate, esenţă de vanilie.
- 1 kg făină
- 50 g drojdie
- 500 ml lapte
- 200 g unt
- 5 ouă
- 150 g zahăr
- 1 linguriţă coajă de lămâie rasă
- 1 vârf de cuţit sare
- 3 linguri ulei pentru tăvi
- 2 linguri pastă de caise pentru uns
Ingrediente pentru umplutură:
- 300 g mac
- 250 ml lapte
- 100 g zahăr
- 2 ouă
- 300 g caise deshidratate
- 1 fiolă esenţă de vanilie
Mod de preparare:
Cerni făina şi, în mijlocul ei, laşi să crească 1/2 oră maiaua preparată din drojdie, lapte călduţ şi 1 lingură, de zahăr. încorporezi în făină maiaua, ouăle bătute cu zahărul şi sarea, coaja de lămâie şi omogenizezi.
Frămânţi aluatul 1/2 oră, cu mâinile unse cu unt topit, până când se desprinde de mâini şi de vas. Acoperi aluatul cu un şervet şi îl laşi să crească 2 ore. Speli macul, îl pui într-o cratiţă la bain-marie şi îl fierbi la foc mic; adaugi laptele, ouăle rămase bătute şi zahărul.
Amesteci până când capătă consistenţa unei budinci, iar la sfârşit pui esenţa de vanilie. Laşi umplutura să se răcească. Pe masa presărată cu făină, întinzi aluatul în 2 dreptunghiuri groase de 1 cm, lungi cât tava.
Intinzi uniform umplutura cu mac şi presari bucăţi de caise. Rulezi pe lungime şi-aşezi cozonacii în tăvile unse cu ulei. îi laşi să crească la cald 1/2 oră, apoi îl coci la foc fnediu, în cuptorul preîncălzit, 45-50 de minute, până trece testul scobitorii. Fierbinte, îl ungi cu pastă de gem încălzită.
Cozonac cu mac, caise si vanilie
Pofta buna!
poate iti place si:
Cozonac împletit, cu stafide și migdale
Pofta buna!
imi place cozonacul cu mac