Cozonac cu mac pentru Craciun
PrinteazaO retete delicioasa de cozonac cu mac pentru Craciun din: faina, lapate, ulei, oua, zahar, zahar vanilat, lamaie, rom, drojdie, mac, rom, unt si ou.
- 1 kg faina
- 500 ml lapte
- 200 ml ulei
- 4 oua
- 6 linguri zahar
- 1 lingurite zahar vanilat
- 1 lamaie
- 2 lingurite rom
- 50 g drojdie proaspata
umplutura:
- 250 g mac macinat
- 200 g zahar
- 2 linguri rom
- 150 g unt
- 1 ou pentru uns cozonacii deasupra
Mod de preparare:
Cerneti făina într-un castron mai mare, faceţi o adâncitură în mijlocul ei şi puneţi acolo drojdia amestecată cu 1 linguriţă zahăr, puţină făină şi lapte călduţ.
Lăsaţi maiaua să îşi dubleze volumul şi apoi adăugaţi treptat, pe rând celelalte ingrediente.
Este bine ca să adăugaţi câte puţin din fiecare şi apoi să repetaţi operaţiunea până la incorporarea lor totală.
Amestecaţi la început cu o lingură de lemn, apoi frământaţi aluatul cu mâna. Este bine să puneţi ingrediente ţinute la temperatura camerei – laptele şi uleiul puteţi să le încălziţi puţin la foc mic.
Când aluatul se desprinde bine de pe mâini şi de pe peretii castronului, acoperiţi-l cu un praf de făină, apoi puneţi peste vas un ştergar gros şi ţineţi-l la loc cald până când îşi dublează volumul. Pentru umplutură, măcinaţi macul şi puneţi-l la foc cu untul, zahărul şi romul.
Amestecaţi ingredientele până când începe amestecul să clocotească, apoi luaţi-l de pe foc. împărţiţi aluatul în 3 sau 4 bucăţi egale, întindeţi din fiecare câte o foaie cât mai subţire, ungeţi foile cu amestec cu mac, pus în strat uniform şi rulaţi-le cât mai strâns, puneţi rulourile în tăvi de chec unse şi tapetate.
Lăsaţicozonacii la loc cald cel putin o jumatate de ora, ca sa creasca. Ungeti-i pe deasupra cu ou batut si coaceti-i la foc potrivit in cuptorul incalzit dinainte.
Cozonac cu mac pentru Craciun
Pofta buna!