Cozonac Maria cu nuca
PrinteazaCozonac Maria cu nuca
- 1 kg făină
- 500 g lapte
- 17 linguri ulei
- 3 ouă
- 250 g zahăr
- 50 g drojdie
- 3 pliculeţe zahăr vanilat
- coaja de la 1 lămâie
- sare
Pentru umplutură:
- 200 g zahăr
- 5 linguri apă fierbinte
- 1 lingură cacao
- 200 g nucă măcinată
Mod de preparare:
Drojdia se dizolvă cu puţin lapte călduţ şi o lingură zahăr. Se adaugă o lingură făină şi se lasă să crească. Laptele, zahărul şi mirodeniile se pun la fiert. Când clocoteşte, se ia de pe foc şi se răstoarnă peste făină. Se amestecă cu o lingură de lemn şi se lasă la răcit (cât suferă mâna).
Se adaugă ouăle bătute cu telul şi se frământă. Apoi, se pune maiaua de drojdie şi se încorporează complet în aluat. Uleiul încălzit în prealabil se adaugă treptat, şi se frământă bine, aproape 30 de minute. Aluatul se acoperă cu un şervet de bucătărie şi se lasă să crească într-un loc călduţ. Dospitul depinde de temperatura camerei. Timpul mediu de creştere este de 1-2 ore.
Când aluatul este bine crescut, se împarte în două jumătăţi. O parte se întinde cu mâinile pe o planşetă unsă cu ulei. jumătate din siropul obţinut din zahăr, apă şi cacao se întinde pe toată suprafaţa şi se presară cu jumătate din nuca măcinată.
Se rulează şi se pune în tava de cozonac, care a fost unsă şi tapetată cu făină. Cantitatea de aluat pusă în formă nu trebuie să depăşească jumătate din înălţimea formei. La fel se procedează şi cu jumătatea de aluat rămasă. Cozonacul se lasă să crească până se umple forma, iar la urmă se unge cu ou bătut pe deasupra şi se introduce în cuptorul încălzit.
Se coace la foc potrivit aproximativ 45-50 minute, după care se verifică dacă este copt cu o scobitoare, cu care se înţeapă. Cozonacul se scoate, se desprinde uşor de formă şi se răstoarnă pe o hârtie albă. Se tapetează cu zahăr pudră cu aromă de vanilie. Acelaşi aluat de cozonac se poate umple cu rahat sau stafide.
Poftă bună!