Cozonac marmorat
PrinteazaCozonac marmorat din: faina, apa minerala, drojdie, ulei, sare, zahar, dulceata, rahat, cacao.
- 500 g faina
- 1 pahar apă minerală
- 1/2 cub drojdie proaspătă
- 212 pahar ulei
- un vârf de cutit sare
- 100 g zahăr tos
- 3 linguri dulceaţă sau peltea
- câteva bucăţele rahat
- 2 linguri cacao
Mod de preparare:
Amestecăm drojdia într-un vas cu sarea şi o linguriţă de zahăr până drojdia devine lichidă. Se adaugă apa minerală, zahărul şi uleiul, apoi făina şi amestecăm.
Vom obţine un aluat gras, nelipicios, pe care-l vom lăsa aproximativ 30 minute la dospit, acoperit cu un prosop curat de bucătărie, ca să fie ferit de curent.
După timpul de dospire amestecăm aluatul dospit cu 2 linguri pudră de cacao, aceasta va da aluatului aspect marmorat.
Intindem aluatul pe masa de lucru, ungem întreaga suprafaţă a aluatului cu peltea sau dulceaţă, iar din loc în loc aşezăm bucăţele de rahat colorat. Rulăm aluatul formăm cozon-acul, pe care-l vom aşeza în tava unsă cu ulei.
Ungem cozonacul cu apă, presărăm puţin zahăr tos şi mai lăsăm circa 10 minute la dospit în tavă. Intre timp preîncălzim bine cuptorul.
Dăm tava la cuptor pentru cel puţin 40 minute, scoatem apoi tava, lăsăm să se răcorească puţin, apoi scoatem cozonacuî din tavă şi îl lăsăm la răcit până a doua zi când îl feliem şi servim.
Pofta buna!