Cozonac cu miez de nuca
PrinteazaCozonac cu miez de nuca din: faina, lapte, galbenusuri, unt, zahar, sare, zahar vanilat, drojdie, hartie pentru copt, albusuri, miez de nuca, cacao, coaja de lamaie, esenta de rom.
pentru aluat:
- 1 kg faina
- 500 ml lapte
- 4 galbenusuri
- 300 g unt sau ulei
- 350 g zahar
- 50 g sare
- 40 g zahar vanilat
- 50 g drojdie proaspata
- hartie pentru copt
pentru umplutura:
- 4 albusuri
- 100 g zahar
- 300 g miez de nuca
- 50 g cacao
- coaja rasa de lamaie
- esenta de rom
- zahar vanilat
- 2 oua batute pentru uns cozonacii
Mod de preparare:
Cerni faina intr-un lighean adânc. Pui drojdia în puţin lapte călduţ, o lingură de zahăr, puţină făină şi baţi cu telul până când compoziţia face băşici.
Laşi maiaua la crescut, la loc cald. Dizolvi zahărul în lapte, adaugi sarea şi gălbenuşurile.
Amesteci bine să se omogenizeze ingredientele. Torni peste făina cernută, adaugi maiaua şi zahărul vanilat şi frămânţi.
După ce aluatul a devenit flexibil torni untul topit sau uleiul şi continui să frămânţi până când aluatul se dezlipeşte de pe pereţii ligheanului.
Laşi la dospit, acoperit, la loc cald. Pentru umplutură baţi albuşurile spumă, încorporezi zahărul, nucile şi amesteci.
Adaugi cacaua în ploaie, având grijă să nu se formeze cocoloaşe. Pui şi aromele, amestecând continuu, împărţi aluatul în trei, întinzi fiecare bucată cu un sucitorşi pui umplutura.
Rulezi şi aşezi în tăvi în care pui hârtie pentru copt. Laşi la crescut.
Ungi fiecare cozonac cu ou şi dai la cuptorul încins pentru aproximativ40 de minute.
Cozonac cu miez de nuca
Pofta buna!
Asta-mi place!