Cozonac cu migdale
PrinteazaO reteta delicioasa de cozonac cu migdale din: faina, drojdie, lapte, zahar, unt, coaja de lamaie, nucsoara, sare, esenta de migdale, rom, stafide, migdale, coaja de lamaie si zahar pudra.
- 750 g făină
- 1 cub de drojdie
- 125 ml lapte
- 145 g zahăr
- 475 g unt
- coaja rasă de la 1 lămâie
- 1 linguriţă rasă nucşoară măcinată
- 1 linguriţă cu vârf sare
- 10 picături esenţă de migdale
- 2 linguri rom
- 375 g stafide
- 125 g migdale tocate
- 125 g coajă de lămâie glasată şi tocată
- 200 g zahăr pudra
Mod de preparare:
Se lasa stafidele sa se inmoaie in rom. Se asaza faina intr-un castron si se face o gropita la mijloc. Se sparge cubul de drojdie si se adauga 40 ml lapte caldut si 1 lingura zahăr.
Se presară puţină făină şi se lasă să crească cca 15 min.
Se adaugă 375 g unt moale, 130 g zahăr, 85 ml lapte călduţ, coajă de lămâie, mirodenii, ulei şi rom; se frământă un aluat ferm. Se bate bine, izbind aluatul de planşetă.
Se scurg stafidele de excesul de rom şi se amestecă împreună cu migdale şi coajă de lămâie. Se împarte aluatul în patru şi se tăvălesc bucăţile prin amestecul de migdale şi stafide.
Apoi se reasamblează bucăţile, se acoperă şi se lasă să crească circa 1 ora. Se împarte aluatul în două şi se modelează din fiecare câte o formă lunguiaţă; treimile exterioare se pliază spre mijloc, pe lung. Se încinge cuptorul la 220°C.
Se coc cozonacii circa 10 min., apoi se reduce temperatura din cuptor la 180°C şi se mai coc cca 45 min.
Se topeşte restul de unt. Cozonacii fierbinţi se ung cu unt topit şi se pudrează cu zahăr. Se înfăşoară în folie de aluminiu şi se păstrează astfel cel puţin 4 zile.
Acest tip de cozonac se poate păstra proaspăt timp de câteva săptămâni.
Cozonac cu migdale
Pofta buna!