Cozonac moldovenesc cu rom
PrinteazaCozonac moldovenesc cu rom din: faina, oua, unt, lapte, drojdie, zahar, vanilie, rom, sare, lamaie, ulei.
Pentru aluat:
- 1 kg făină
- 12 ouă
- 220 g unt gras
- 320 ml lapte gras
- 50 g drojdie umedă
- 300 g zahăr
- 1/2 fiolă esenţă de vanilie
- 50 ml rom
- 5g sare
- coaja de la 1 lămâie
- 40 g ulei
Pentru umplutură:
- 150 g stafide
- 300 g nucă măcinată
- 250 g zahăr
- 2 plicuri zahăr vanilinat
- 100 ml lapte
- 2 linguri cacao
Mod de preparare:
Toate ingredientele trebuie scoase din frigider cu şase ore înainte de a frământa. Făina trebuie să fie uscată şi cernută, iar temperatura bucătăriei trebuie să fie constantă.
Se prepară o maia din 2 linguri de făină opărite cu câteva linguri de lapte fierbinte. Maiaua bine omogenizată se ţine la cald. Se înmoaie drojdia în lapte călduţ cu un vârf de cuţit de zahăr şi o lingură de făină.
După ce drojdia a crescut, se pune peste maia şi se ţine la cald.
Se bat 10 gălbenuşuri cu jumătate din cantitatea de zahăr şi sare. După ce maiaua a crescut, se toarnă deasupra gălbenuşurile bătute, 6 albuşuri, untul topit, romul, coaja de lămâie, restul de lapte călduţ şi restul de zahăr.
Amestecul se frământă bine timp de 40 de minute. Se ung mâinile cu ulei sau unt şi se frământă până când coca face băşici.
Dacă aluatul e prea tare, se adaugă 2-3 albuşuri. Vasul cu aluat se lasă la crescut la cald, minimum 2 ore.
Pentru umplutură, se pune pe foc laptele în care se topeşte zahărul. Se adaugă nuca şi se opăreşte. La final se adaugă 2 linguri de cacao şi stafidele. Se bat albuşurile şi se omogenizează cu restul ingredientelor de umplutură. Umplutura se lasă lâ răcit.
Aluatul se împarte în două,seîntind două foi şi se repartizează umplură în mod egal. Cozonacii se rulează şi se aşază în tăvi unse cu ulei.
Se lasă în tăvi încă o oră, se ung cu cele două gălbenuşuri rămase bătute cu zahăr şi puţină sare. Se coc în cuptorul încălzit timp de aproximativ 50 de minute.
Pofta buna!